Euroformand: Det bliver svært efter græsk nej

Det bliver svært at finde en løsning i den græske gældskrise efter de græske vælgeres afvisning af den redningsplan, der har ligget på bordet.

Det siger eurogruppens formand, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, tirsdag eftermiddag ved ankomsten til et eurogruppemøde i Bruxelles.

- I lyset af situationen efter folkeafstemningen er vi nødt til at høre fra den græske regering, hvordan den ser en vej ud, hvordan den mener, at vi kan komme frem til en aftale, siger Dijsselbloem på vej ind til mødet.

- Vi vil tage det skridt for skridt, siger han.

På mødet skal de øvrige 18 eurolandes finansministre høre, hvilke forslag den nyudnævnte græske finansminister, Euclid Tsakalotos, har med fra Athen i forsøget på at få genstartet forhandlingerne om en udvej fra den omfattende krise, som både eurolandene og især Grækenland står midt i.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, siger ved ankomsten til eurogruppemødet i Bruxelles, at der er grundlæggende EU-regler, der forhindrer gældseftergivelse, som den græske regering ellers ønsker.

- Nu venter vi spændt på, hvad den græske regering forestiller sig, siger Schäuble.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, siger på vej ind til mødet, at grexit - et græsk euro-exit - "vil være en fejltagelse".

- En forfærdelig fejltagelse, en kollektiv fejltagelse. Det vil vi ikke have, siger Moscovici.

- Det er nu op til den græske finansminister at komme med konkrete, gode forslag og fortælle, hvordan vi kommer videre herfra, siger han.

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, understreger, at grexit ikke er et mål.

- Vi arbejder hen imod det scenarie, hvor vi kan nå en aftale, siger Dombrovskis.

- Men hvis tilliden ikke bliver genopbygget, hvis der ikke er en troværdig reformaftale på plads, kan det (grexit, red.) ikke udelukkes, siger han.

Euclid Tsakalotos, der mandag afløste den kontroversielle Yanis Varoufakis som græsk finansminister, er gået ind til mødet uden at sige et ord til pressen.

Efter folkeafstemningen var beskeden mandag fra de øvrige eurolande til den græske premierminister, Alexis Tsipras, at han skal komme med "seriøse og troværdige forslag" på eurotopmødet tirsdag aften, hvis Grækenland skal undgå at ryge ud af euroen.

Tsipras har lovet vælgerne en løsning 48 timer efter søndagens folkeafstemning. Han kommer til Bruxelles med et udspil, der har tværpolitisk opbakning i Grækenland, og som, han håber, kan bane vejen for nye forhandlinger med Grækenlands långivere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip