Euroformand: Græsk udspil går i den rigtige retning

Det græske forslag til en løsning på gældskrisen er ifølge formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, "et velkomment skridt i den positive retning".

- Nu går vi forslagene igennem og regner på det. Det sker med henblik på at indgå en aftale senere på ugen, siger Dijsselbloem mandag eftermiddag i Bruxelles.

Det sker i forbindelse med afslutningen på et eurogruppemøde, der skulle forberede et hasteindkaldt topmøde for de 19 eurolandes stats- og regeringschefer mandag aften.

Dijsselbloem forventer, at de tre institutioner - EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond - straks sætter sig sammen med de græske myndigheder og begynder at regne på de specifikke elementer i de nye græske forslag.

- Nu skal de ned og kigge i detaljerne for at se, om det også hænger finanspolitisk sammen, og om reformerne er omfattende nok til at sikre økonomisk fremgang igen, siger han.

Den umiddelbare vurdering fra de tre institutioner er ifølge eurogruppens formand, at det græske udspil, der først dukkede op i én version søndag aften og en opdateret version mandag morgen, er "bredt og omfattende".

- De mener generelt, at der er grundlag for at genstarte forhandlingerne i de kommende dage, siger han og tilføjer:

- Om nødvendigt, og hvis alt går vel, kan eurogruppen mødes igen senere på ugen for at bedømme det endelige resultat af samtalerne med de græske myndigheder.

Også EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, hilser de nye græske forslag til at løse gældskrisen velkommen efter det første hurtige kig på dem.

- Det er et godt og omfattende grundlag, men der er stadig arbejde, der skal gøres. Vi arbejder på at få en aftale, men vi har den ikke endnu, siger Moscovivi.

Deadline for en løsning på den græske gældskrise nærmer sig hurtigt, fordi det nuværende internationale støtteprogram for Grækenland udløber 30. juni.

Samme dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Valutafonden. Det kan de næppe uden en aftale med kreditorerne, som kan udløse flere penge til den græske statskasse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip