Eurogruppeformand: Meget lille chance for græsk løsning

Det spidser til i forhandlingerne om et låneprogram, der skal forhindre et finansielt kollaps i Grækenland og sikre et fortsat medlemskab af eurosamarbejdet.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, vurderer chancen for en løsning på et møde mellem gruppens finansministre torsdag som "meget lille".

Formanden fastslår, at man ikke har i sinde at afvige fra de allerede udmeldte principper, og man vil ikke opfylde grækernes drøm om at nedskrive gælden.

- Da vi af principielle årsager er imod at nedskrive gælden, er vi mere motiverede for at holde os til den ramme, som er vedtaget i eurogruppen, siger Dijsselbloem ifølge Reuters i finansudvalget i det hollandske parlament.

Også næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, øger onsdag presset på Grækenland for at indgå en aftale i forbindelse med eurogruppens møde torsdag i Luxembourg.

- Det er vigtigt, at den græske side ikke kun siger, hvad de ikke vil, men at de også siger, hvad de vil.

- De tekniske forudsætninger for at indgå en aftale er til stede. Nu er der brug for politisk vilje fra græsk side for at tage det sidste skridt mod en aftale, siger Dombrovskis på et pressemøde i Bruxelles.

Som flere andre topfolk i Bruxelles og i de øvrige 18 eurolande har gjort de seneste dage gør Dombrovskis klart, at de seneste kompromisforslag til Grækenland går ganske langt for at lempe budgetmålet og give den græske regering mere fleksibilitet til at afgøre, hvordan målene kan nås.

- Vi er klar til at diskutere andre indgreb, hvis de græske myndigheder peger på nogle, siger Dombrovskis og nævner blandt andet, at Grækenland er det EU-land, der bruger næstflest penge på militæret.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, beskriver kommissionens forslag til Grækenland som "beskedne" og siger, at der nu er brug for "at holde hovederne kolde og udvise politisk vilje" for at "få Grækenland på ret kurs".

Det nuværende låneprogram udløber med udgangen af juni. En aftale kan ikke forhandles på plads i sidste øjeblik, da der formentlig skal bruges omkring en uge på at få en eventuel aftale godkendt i euro-medlemslande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip