Eurolandene holder døren åben for ny græsk aftale

Eurolandene er klar til endnu et støtteprogram for Grækenland, hvis der kommer nye og tilstrækkeligt gode græske reformforslag senest torsdag.

Det siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter eurotopmødet tirsdag aften i Bruxelles.

Samtidig siger hun, at der bliver indkaldt til et EU-topmøde for alle 28 EU-lande - og ikke bare de 19 eurolande - på søndag, hvor en aftale om en løsning for Grækenland efter planen skal vedtages.

Her får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) samtidig sit comeback på den europæiske scene.

Det er konklusionen på eurotopmødet, der var indkaldt for at give eurolandene mulighed for at diskutere, hvordan de kommer videre efter den græske folkeafstemning, hvor et stort flertal afviste långivernes tilbud om flere penge til gengæld for græske reformer og besparelser.

Angela Merkel håber, at den tyske forbundsdag i ugens løb kan støtte forhandlinger om et nyt støtteprogram for Grækenland.

Samtidig har Mario Draghi, chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), på topmødet forsikret eurolandenes ledere om, at ECB vil gøre det nødvendige for at holde de græske banker, der nu har været lukket i over en uge, oven vande indtil EU-topmødet på søndag.

EU-præsidenten, Donald Tusk, siger, at "vi er alle ansvarlige for krisen, og vi har alle et ansvar for at løse den".

- Den endelige deadline er udgangen af denne uge, siger Donald Tusk.

Inden topmødet gik i gang, mødtes den græske premierminister, Alexis Tsipras, med Angela Merkel, den franske præsident, François Hollande, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker i et forsøg på at forhindre, at topmødet skulle ende i endnu en græsk blindgyde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip