Eurolandene venter nu på udspil fra Grækenland

Eurozonens finansministre forventer nye forslag fra den græske regering, inden de tirsdag klokken 13 går i gang med et eurogruppemøde, der skal forberede eurotopmødet tirsdag aften.

Det skriver eurogruppens formand, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, mandag på Twitter, efter at den græske folkeafstemning søndag endte med et overvældende nej til långivernes krav om besparelser og reformer til gengæld for flere penge.

- Resultatet af folkeafstemningen bringer os ikke tættere på en løsning. Når forslag afvises gør det derimod ting vanskeligere, siger Dijsselbloem ifølge nyhedsbureauet Reuters på vej ind til et møde med den hollandske regering i Haag.

Han påpeger, at det stadig "er deres og mit mål" at beholde Grækenland i eurozonen.

Mandag morgen holdt EU-Kommissionens formand, Jean Claude-Juncker, EU-præsidenten Donald Tusk, chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, og Dijsselbloem et telefonmøde om situationen efter det græske nej.

Ifølge en talsmand for den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er der på nuværende tidspunkt ikke grundlag for nye samtaler med Grækenland om et nyt låneprogram eller en sænkelse af gælden til landets internationale kreditorer.

- I lyset af gårsdagens beslutning af de græske borgere er der ikke grundlag for at gå ind i nye forhandlinger eller et nyt låneprogram, siger talsmand Steffen Seibert.

Han siger videre, at det er op til Grækenland, om landet vil forblive i eurozonen.

Angela Merkel rejser mandag til Paris for at mødes med den franske præsident, François Hollande, om det græske nej.

Ifølge en højtstående kilde har den græske premierminister, Alexis Tsipras, talt i telefon med François Hollande, men det afvises officielt fra Frankrig.

Endnu er Grækenlands fremtidige tilknytning til eurozonen og EU ikke afklaret, og reelt ved ingen, hvad konsekvenserne bliver af folkeafstemningen søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip