Europæiske aktier dykker sammen med de danske

Det, der i første omgang lignede en særlig dansk aktienedtur, har nu også ramt de øvrige europæiske børser.

De danske kursfald ser fortsat ret enestående dårlige ud med et foreløbigt kursfald på cirka 4,5 procent på C20 Cap-indekset mandag eftermiddag.

Men Europa er ikke langt bagefter. Således er både det franske CAC40- og det tyske DAX-indeks faldet omkring tre procent i løbet af mandagen.

DAX-indekset er eksempelvis røget under 9000, og så langt har det ikke været nede i halvandet år.

Ved nytår lå det i index 10700, men har altså nu mistet cirka 16 procent i år indtil videre.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks er faldet med 2,85 i løbet af mandagen. Det har sammenlagt tabt 13,5 procent siden årsskiftet.

Kursfaldene kommer på et tidspunkt, hvor oliepriserne fortsat ligger meget lavt, samtidig med at markedet er præget af stor usikkerhed, der både skyldes den kinesiske økonomi og det amerikanske marked.

Også i fredags så man store fald på de udenlandske børser, efter at amerikanske jobtal gav panderynker og bekymringer for, at man igen vil hæve den amerikanske rente.

Tallene viste, at der kun blev skabt 151.000 nye job i USA i januar, hvilket er skuffende i forhold til forventningerne til den imødesete jobrapport. Det er også det, man kalder "kongetallet".

Herhjemme viser det danske C20 Cap-indekset mandag formiddag et fald på lige under fire procent, og samtlige 20 aktier står til et kursfald.

Værst er det gået ud over medicinalvirksomheden Genmab, der falder mere end syv procent. Men også DSV, Vestas og Pandora får klø med kursfald på omkring fem procent.

De to sidstnævnte fremlægger årsregnskab tirsdag. DSV aflægger regnskab onsdag sammen med A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip