Europæiske aktier falder efter flystyrt

De europæiske aktier falder fredag. Allerede torsdag blev aktiernes kursfald forstærket i USA og på de asiatiske markeder efter det malaysiske passagerflys styrt over det østlige Ukraine.

Det pan-europæiske aktieindeks FTSEurofirst 300 lå en halv procent nede tidligt på formiddagen. Faldet kom, efter at aktierne torsdag endte én procent lavere ved et sent udsalg, som blev udløst af rapporter om, at det malaysiske fly var styrtet.

Aktier i flyselskaber som tyske Lufthansa og irske Ryanair lå halvanden procent lavere, mens større rejseselskaber omdirigerede deres flyvninger væk fra Ukraines luftrum.

Amerikanske og asiatiske aktier faldt kraftigt, da en amerikansk embedsmand oplyste, at USA's regering havde en stærk mistanke om, at Boeing 777-flyet blev skudt ned med et jord-til-luft missil af russisksindede separatister. Alle 298 om bord omkom.

Katastrofen kan blive et vendepunkt i det internationale samfunds pres for at løse krisen i Ukraine. Her er hundreder af personer dræbt, siden demonstranter i februar i hovedstaden Kijev væltede den russiskstøttede præsident Viktor Janukovitj, hvorefter Rusland annekterede Krim-halvøen.

Men investorer vil formentlig vige tilbage for at tage risici, så længe det er usikkert, hvordan katastrofen påvirker forholdet mellem Ukraines regering og separatisterne:

- Mens markedet ikke reagerede så kraftigt som ventet på det bekymrende flystyrt, så må man vente nogen forsigtighed med at tage risici - taget i betragtning, at geopolitiske risici er en usikker størrelse, siger Mike van Dulken, forskningsleder i selskabet Accendo Markets.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip