Europæiske kæmpebanker får milliardbøde

En række store banker i Europa får en samlet bøde på 1,7 milliarder euro - over 12 milliarder kroner - for at manipulere med markedsrenterne. Det oplyser EU-Kommissionen.

Det er de europæiske konkurrencemyndigheder, der kommer med bøderne til bankerne, der i hemmelighed har samarbejdet om at manipulere med den rente, som bankerne betaler for at låne penge hos hinanden.

Renten kaldes Euribor - og i sidste ende er det den, der ligger til grund for den rente, adskillige privatkunder betaler for at låne penge i banken.

Ifølge Bloomberg blev den største bøde givet til Deutsche Bank. Den tyske storbank har indvilget i at betale 725 millioner euro svarende til 5,4 milliarder kroner - som følge af sin rolle i sagen.

Société Générale må betale den næststørste bøde på 446 millioner euro - 3,3 milliarder kroner, Royal Bank of Scotland skal af med 391 millioner euro - 2,9 milliarder kroner, mens JPMorgan Chase & Co skal betale 80 millioner euro - små 600 millioner kroner.

Ifølge Wall Street Journal har UBS og Barclays indgået immunitetsaftaler med EU-myndighederne, fordi de har indvilget i at deltage i efterforskningsarbejdet ved at dele information om de andre banker.

- Hvad, der er chokerende, er ikke kun manipulationen med renterne, men også det aftalte spil mellem banker, som, det er meningen, skal konkurrere mod hinanden, siger EU's konkurrencekommissær, Joaquin Almunia, onsdag ifølge Bloomberg.

Reuters har tidligere skrevet, at Euribor-renten bruges i forbindelse med finansielle kontrakter, der årligt løber op i et svimlende beløb på 250 milliarder euro svarende til 1864,85 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip