Europarådet truer med at slæbe Polen for retten

04/04/2016 20:12

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis krisen om Polens forfatningsdomstol fortsætter, så risikerer den polske regering at blive stillet for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger generalsekretæren for Europarådet, Thorbjørn Jagland.

- Det bekymrende her er, at hvis forfatningskrisen fortsætter, så vil en ny klage eller henvendelse til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kunne være på vej, siger den tidligere norske statsminister.

Jagland besøgte mandag Warszawa.

Også repræsentanter fra EU vil senere i denne uge tage til Warszawa for at drøfte beskyldninger om udemokratisk adfærd med den polske regering.

Men en diplomat siger, at EU ikke lægger op til en konflikt med Polen.

- Dette er ikke tidspunktet at gå i krig mod Polen, siger den unavngivne EU-diplomat.

Europarådet tæller 47 lande og beskæftiger sig primært med menneskerettigheder. Organisationen må ikke forveksles med EU, der har 28 medlemslande.

Det EU-skeptiske Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) sikrede sig ved valget sidste år absolut flertal i Polens parlament.

Det nationalkonservative parti har brugt regeringsmagten til at opløse den hidtidige forfatningsdomstol. I stedet skal domstolens praksis ændres, og det betyder, at love vedtaget af PiS ikke kan blive underkendt af domstolen, siger kritikerne.

Samtidig er regeringen blevet kritiseret af andre EU-lande for at tiltvinge sig kontrollen over de statskontrollerede medier.

Oppositionen i Polen raser også over, at regeringen vil indføre et totalt forbud mod abort, som har været et krav fra den katolske kirke. I forvejen er det kun under særlige omstændigheder som voldtægt og incest, at abort er tilladt.

Kritikken af regeringen preller af på mange polakker. I meningsmålinger står PiS til at få lige under 40 procent af stemmerne, hvis der var valg nu. Det er tæt på, hvad partiet fik ved parlamentsvalget sidste år.

/ritzau/Reuters