Europartnere til Grækenland: En aftale er en aftale

Skrevet af admin

20/03/2015

Mest læste i dag

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har ifølge den tyske forbundskansler, Angela Merkel, lovet at præsentere en fuld liste over reformer i løbet af de nærmeste dage.

Merkel siger efter et særmøde om Grækenland natten til fredag i Bruxelles, at der har været "en del skuffelse" over, at der ikke er blevet leveret på den en måned gamle aftale, der blev indgået om Grækenlands gæld blandt eurolandenes finansministre i eurogruppen.

Og nu haster det.

- Vores referencepunkt er aftalen fra 20. februar. Det er der ikke ændret på. De aftaler er indgået i eurogruppen. Det kan godt være, I har hørt det hele før. Men der er ikke sket så meget de seneste uger. Nu må det ske, siger Merkel.

- Nu må vi tage dem på ordet og sige: Vi stoler på jer, siger kansleren og understreger, at den ventede liste over reformer skal være udtømmende og skal være af en beskaffenhed, så man kan vurdere, om reformerne lever op til de øvrige eurolandes krav.

Det var den græske premierminister selv, der havde bedt om, at der i forbindelse med EU-topmødet blev holdt et særmøde om Grækenland.

Ud over ham selv og Merkel deltog også den franske præsident, François Hollande, EU-præsident Donald Tusk, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, den europæiske centralbankchef Mario Draghi og eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Grækenland menes at være ved at løbe tør for penge. Men de institutioner, der skal gennemgå de græske reformplaner, har de seneste dage klaget over, at de ikke kan få overblik over landets økonomiske situation. Og at de græske myndigheder ikke samarbejder.

Den græske premierminister Tsipras er selv ekstremt fåmælt, da han efter en kort udtalelse på græsk afleverer blot to sætninger til den internationale presse, inden han sætter sig ind i sin bil.

- Vi er mere positive efter det her møde. Alle parter har bekræftet deres intentioner om at forsøge at gøre deres bedste for at løse problemerne i den græske økonomi så hurtigt som muligt, siger Tsipras.

/ritzau/