Europol sætter ind mod menneskesmuglere

EU's politisamarbejde, Europol, har oprettet en afdeling, der skal efterforske de kriminelle bander, som står bag menneskesmugling via Middelhavet.

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse.

Den nye indsats, der hedder Joint Operational Team (JOT) Mare, vil trække på efterretninger fra Europol og EU's medlemslande for at slå ned på de organiserede kriminelle grupper, som ofte også er involveret i smugling af våben og narko.

- Europol og vores partnere lægger stor vægt på kampen mod de kriminelle grupper, der faciliterer den ulovlige indvandring, og vil kombinere alle tilgængelige ressourcer for at kunne sætte proaktivt ind, siger Europols direktør, Rob Wainwright.

I de seneste år er strømmen af flygtninge, der søger fra Mellemøsten og Nordafrika mod Europa, steget markant.

Sidste år sejlede omkring 220.000 mennesker ud i både på Middelhavet i håb om at komme til Europa. Af dem druknede cirka 3000.

I de seneste par måneder er antallet steget yderligere, og alene i år har omkring 1000 migranter mistet livet i forsøget på at krydse Middelhavet.

- De tragedier, vi har set på havet og som involverer migranter, kræver hurtig og koordineret handling på EU-niveau. Lanceringen af JOT Mare kunne ikke være mere rettidig, siger Rob Wainwright.

Europol oplyser, at JOT Mare har hjulpet græske myndigheder med at optrævle et trafficking-netværk, der smuglede flygtninge fra især Syrien videre til Europa.

16 mennesker er anholdt i sagen, blandt dem rumænere, egyptere, pakistanere, syrere, indere og irakere.

De anholdte opkrævede mellem 4000 og 9000 euro (mellem 30.000 og 67.000 kroner) for at smugle en flygtning til Grækenland og derfra videre til andre europæiske lande.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip