Eurorenten er uændret på 0,25 procent

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder eurorenten på 0,25 procent, oplyser banken.

Det er en beslutning, der ikke overrasker økonomer, der på forhånd ventede, at der ikke blev skruet ned for renten i denne omgang trods en meget lav inflation på kun 0,5 procent.

Det betyder, at heller ikke den danske Nationalbank vil ændre på den danske toneangivende udlånsrente, der i øjeblikket er på kun 0,20 procent.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen, siger, at det ikke er overraskende.

- Men Mario Draghi (centralbankchef, red.) har dog stadig chancen for at vise, at ECB ikke bare står passivt til.

- Der er således fortsat mulighed for, at vi kan se Draghi annoncere andre mere alternative forsøg på at lempe pengepolitikken, når pressemødet skydes i gang, siger Jes Asmussen i en skriftlig kommentar.

Han peger på, at det ikke har skortet med meldinger om, at banken er parat til at agere med nye stimulansinitiativer.

- Det store spørgsmål er imidlertid, hvor stor frygten for deflation er internt i styrelsesrådet. De seneste tal for inflationen i marts var jo bestemt ikke opløftende på den front.

- ECB har fortsat muligheden for at vurdere, at der er tale om en midlertidig negativ effekt på prisstigningerne som følge af påskens placering og dermed ikke et brud med de forventninger, banken har til den mere langsigtede inflationsudvikling, tilføjer Jes Asmussen.

Direktøren for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, opfordrede onsdag ECB til at lempe dens monetære politik for at få priserne til at stige, da lav inflation kan undergrave en allerede usikker genopretning af den globale økonomi.

Lagarde advarede om, at faren ved lav inflation i eurozonen sammen med geopolitiske spændinger i blandt andet Ukraine og usikkerhed på markedet kan forlænge perioden med svingende og usikker vækst.

- Flere lempelser i den monetære politik - også med mere ukonventionelle tiltag - er nødvendige i eurozonen, sagde Lagarde, som onsdag skitserede IMF's anbefalinger forud for fondens forårsmøder i Washington i næste uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip