Eurozonen klar til at gøre alt for at sikre stabilitet

Den Europæiske Centralbank og eurozonens øvrige myndigheder er klar til "at gøre, hvad end der kræves", for at sikre stabiliteten i eurozonen.

Det siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, efter at de græske vælgere søndag med overvældende flertal stemte nej ved folkeafstemningen om spareforslag og reformkrav til gengæld for flere penge.

- Der er ikke tvivl om eurozonens stabilitet, siger Dombrovskis på et pressemøde i Bruxelles, efter at kommissionsformanden Jean Claude-Juncker, EU-præsidenten Donald Tusk, chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, og eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, på et telefonmøde mandag morgen har diskuteret krisen.

- Vi har alle værktøjerne til at sikre finansiel stabilitet i eurozonen. Vi er klar til at bruge de værktøjer for at forhindre finansiel ustabilitet, siger han.

Dombrovskis siger samtidig, at det græske nej udvider kløften mellem Grækenland og de 18 andre eurolande.

- Der er ingen nem vej ud af krisen. For meget tid og for mange muligheder er gået tabt, siger han.

Eurokommissæren understreger samtidig, at EU-Kommissionen er klar til at forhandle videre om en løsning på den græske gældskrise, hvis den får mandat til det af medlemslandene.

Han siger samtidig, at Europa har været ved grækernes side under hele den græske gældskrise, og at europæiske skatteydere har ydet hidtil uset finansiel støtte til Grækenland. Siden 2010 har eurolandene lånt 184 milliarder euro til Grækenland.

På trods af den omfattende økonomiske støtte har Grækenland alligevel ikke formået at gøre sig uafhængig af hjælp udefra.

- Reformer blev tit forsinket eller kun delvist implementeret, hvilket trak recessionen i langdrag og betød, at der var brug for endnu sværere reformer på et senere tidspunkt, siger Dombrovskis.

Hen mod slutningen af 2014 så det igen lysere ud for Grækenland. Økonomien voksede, der kom flere investeringer, og der blev skabt nye job. Men den græske regering under ledelse af premierminister Alexis Tsipras har ikke udnyttet de muligheder, den stod med, mener kommissæren.

- Nu må den græske regering hurtigt implementere de nødvendige reformer for at genskabe finansiel stabilitet, økonomisk vækst og forhindre social uro i Grækenland. Det betyder at være ansvarlig og ærlig over for det græske folk om konsekvenserne af de beslutninger, regeringen træffer, siger Valdis Dombrovskis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip