EU's 2020-budget: 7.500.000.000.000 kroner

Europaparlamentet har tirsdag givet sin endelige tommel-op til EU's budgetramme for de næste syv år. Størrelse: Lige knap 7.500.000.000.000 kroner - eller 7500 milliarder kroner.

Dermed lakker en af EU's længste budgetkampe i årevis nu langt om længe mod enden, og det glæder parlamentets forhandler på budgettet, Anne E. Jensen (V).

- Det er vigtigt, at Europaparlamentet har stemt ja til rammen for de næste syv års budgetter.

- Landbruget har fået mindre, forskningen har desværre ikke fået så meget, som man kunne have ønsket, men udbygningen af transportnettet i Europa har fået en kæmpe saltvandsindsprøjtning, siger hun.

Forhandlingerne om budgetrammen, der sætter grænserne for EU's budgetter fra 2014-2020, har trukket tænder ud, da en langvarig strid mellem medlemslandene og Europaparlamentet har sendt budgettet ud i en seriøs omgang politisk turbulens.

Langtidsbudgettet, som blandt EU-venner har forkortelsen MFF, blev forhandlet på plads mellem medlemslandene under lange, seje forhandlinger, der kulminerede på et topmøde i februar i år.

Det var blandt andet her, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sikrede sig en årlig rabat på det danske kontingent til EU på en milliard kroner.

Siden indgik medlemslandene og Europaparlamentet en politisk aftale allerede i juni, men det har trukket ud med at få den ført ud i livet.

Parlamentet har ikke kunnet ændre på den overordnede budgetramme på de knap 1000 milliarder euro.

Ikke desto mindre har parlamentarikerne brugt en stribe nye magtbeføjelser, som de fik med Lissabontraktaten, til at kræve mere indflydelse på, hvordan pengene skal anvendes.

- Vi skal væk fra den dagsorden, hvor medlemslandene tager skyklapper på og har mere travlt med at mele deres nationale kager end at skabe merværdi på europæisk plan, siger Anne E. Jensen.

Derudover har en parallel strid om udeståender fra i år og om årsbudgettet for 2014 stillet sig i vejen for EU-Parlamentets endelige godkendelse.

Lyset for enden af tunnelen blev tændt tirsdag i sidste uge, da forhandlere fra parlamentet og det litauiske EU-formandskab klokken halv fire om morgenen blev enige om årsbudgettet for næste år.

Langtidsbudgettet står til at blive underskrevet den 2. december på et møde blandt medlemslandenes ministre, hvilket ventes at være en ren formalitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip