EU's forslag til asylsystem sætter Danmark i et dilemma

EU-Kommissionen præsenterer onsdag sit forslag til en reform af EU's fælles asylstem, og med det forslag, ser fælden ud til at klappe for Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Avisen er kommet i besiddelse af et internt mødereferat fra kommissionen, hvor det fremhæves, at lande med en såkaldt tilvalgsordning skal kunne fravælge en tvungen fordeling af flygtninge og forblive under de gamle Dublin-regler.

Men Danmark fravalgte den model, hvilket betyder, at vi nu kan blive tvunget til at forlade Dublin-samarbejdet.

Det kan stille Folketinget i et svært dilemma, vurderer forskningschef ved Tænketanken Europa Catharina Sørensen.

- Regeringen og de oppositionspartier, der ønskede at blive i Dublin uden at deltage i tvunget flygtningekvoter, risikerer at stå i et valg mellem pest eller kolera: Enten at få flere asylsøgere, fordi vi står uden for Dublin. Eller acceptere en fordelingsmekanisme, der er dikteret af EU, siger hun.

Under afstemningen om retsforbeholdet 3. december 2015 var et af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) hovedargumenter, at Dublin-samarbejdet sikrer, at Danmark kan sende asylansøgere tilbage til de lande, de først er kommet til.

Det er et bevis på, at det havde stillet Danmark bedre, hvis det i december var blevet et ja til en tilvalgsordning, siger de Radikales leder, Morten Østergaard.

- Vi kan ikke forvente, at de andre lande vil løse opgaven med flygtninge for Danmark, når vi kun vil have fordelene, men ikke vil tage del i slæbet, siger Morten Østergaard.

Statsministeren vil ifølge Jyllands-Posten ikke udtale sig, før forslaget er fremlagt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip