EU's nye banktilsyn får sin første chef

Det bliver franske Danièle Nouy, der sætter sig i stolen som første chef for det nyetablerede banktilsyn, der fra næste efterår skal holde øje med bankerne i eurolandenes nye bankunion.

De 28 EU-lande har mandag formelt blåstemplet udnævnelsen af Nouy, der har haft flere topjob i den franske banksektor.

Indtil for nylig var hun generalsekretær i det franske tilsyn for banker og forsikringsselskaber, Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution.

Nouy bliver i sit nye job en af de højst placerede kvinder i den europæiske banksektor.

I Den Europæiske Centralbank (ECB), som det europæiske banktilsyn kommer til at høre under, er de 23 bestyrelsesmedlemmer mænd, og der har i løbet af det seneste år været flere ophedede debatter i EU-Parlamentet om den skæve kønsfordeling.

For et år siden forsøgte parlamentet i ligestillingens navn - men forgæves - at blokere for, at endnu en mand - luxembourgske Yves Mersch - kunne tiltræde en stilling i ECB's ledelse.

Danièle Nouy fik parlamentets godkendelse allerede i sidste uge.

Det fælles banktilsyn, der etableres under Den Europæiske Centralbank, skal holde øje med omkring 130 europæiske storbanker.

Banktilsynet ventes at gå i gang med sit arbejde 3. november næste år. Men Nouy tiltræder jobbet allerede 3. januar og ventes at indkalde det nye tilsynsråd til første møde senere i januar.

Danmark og de øvrige ni EU-lande, der efter Letlands optagelse fra årsskiftet står uden for euroen, er ikke automatisk medlem af bankunionen og banktilsynet.

Den danske regering har endnu ikke besluttet, om den synes, Danmark skal være med i det nye samarbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip