EU's nye klimakrav til landbruget truer dansk velfærd

admin

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Nye klimakrav, der er på vej fra EU til dansk landbrug, er så omfattende, at de kan true det danske velfærdssamfund.

Sådan lyder advarslen fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der tirsdag på et landbrugsministermøde i Bruxelles har fået præsenteret EU-Kommissionens krav til landbruget efter klimaaftalen på topmødet i Paris i december.

- Det her er en gyser for hele det danske velfærdssamfund, siger Esben Lunde Larsen efter debatten på landbrugsministermødet.

EU-Kommissionens endelige udspil kommer omkring 1. juli, men der lægges på forhånd op til, at dansk landbrug skal reducere udledningen af drivhusgasser med op imod 40 procent frem mod 2030.

- Hvis vi skal reducere med så store procenter, som EU-Kommissionen har lagt op til, får det konsekvenser for tusindvis af arbejdspladser i Danmark og for milliarder i eksportindtægter, siger Esben Lunde Larsen.

Danmark har 140.000 arbejdspladser i fødevaresektoren, og den danske eksport af fødevarer løber op i 148 milliarder kroner om året.

Problemet for Danmark består i, at de rigeste lande ifølge EU-Kommissionens udspil skal reducere deres udledninger mest, og at der tages udgangspunkt i 2005, når målene for de enkelte EU-lande bliver udstukket.

- Men en meget stor del af den klimareduktion, som Danmark allerede har gennemført, er sket i årene op mod 2005. Dermed får vi ikke godskrevet noget af alt det, vi allerede har gjort fra dansk side, siger miljø- og fødevareministeren.

Dansk landbrug har blandt andet reduceret sit kvælstofforbrug, gjort foder til dyrene mere klimavenligt og udlægger nu gylle med slanger eller pløjer det ned i stedet for blot at sprede det.

- Vi er et af de landbrug i EU, der har den mindste klimabelastning og den højeste grad af dyrevelfærd. EU-Kommissionen må jo kunne se, at man skal være påpasselig med ikke at ødelægge det for et land som Danmark, siger Esben Lunde Larsen.

Han frygter, at en stor del af fødevareproduktionen flytter til andre lande, der ikke bliver ramt så hårdt af klimakravene, hvis de ender med at blive vedtaget.

EU-Kommissionens nye klimamål kan ifølge beregninger fra dens eget Joint Research Centre medføre et fald i dansk produktion af oksekød med op imod 50 procent, mens produktionen af mælk og svinekød kan falde med henholdsvis 24 og 14 procent.

Esben Lunde Larsen forventer "langstrakte forhandlinger" om klimakravene fra EU-Kommissionen.

Her vil Danmark blandt andet kæmpe for, at der bliver taget hensyn til det, som Danmark allerede har gjort, og at effekten af nye initiativer skal vejes op imod omkostningerne ved at gennemføre dem.

/ritzau/