EU's udenrigschef: Vi skal inddrage Syriens kvinder

Vi skal have de syriske kvinder på dagsordenen i fredsprocessen for Syrien, lød budskabet fra EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, da hun onsdag talte ved åbningen af fredskonferencen i den schweiziske by Montreux.

- Det er virkelig vigtigt at inkludere kvinder i denne proces. I går mødtes jeg med syriske kvinder, både i Geneve og andre steder, og jeg talte med dem.

- Det var kvinder fra alle samfundslag, fra forskellige dele af landet, af forskellig tro, men alle med det til fælles, at de ønsker fred, siger Catherine Ashton.

Fredskonferencen begyndte onsdag i Montreux, hvor der holdes indledende samtaler, og fredag begynder de direkte forhandlinger i Geneve, hvor styret i Syrien skal sidde over for oppositionen, Syriens Nationale Koalition, der støttes af Vesten.

Den udenrigspolitiske chef understregede, at det kan blive vanskeligt at opnå store resultater under konferencen, som er indledt efter et par tumultariske dage, hvor oppositionen truede med at udeblive, hvis ikke FN trak en invitation til Iran tilbage.

Det endte med, at Iran, som er nær allieret af Syriens præsident, Bashar al-Assad, ikke fik lov at deltage.

EU håber, at man i det mindste kan nå små skridt frem i Schweiz.

- Den syriske befolkning er presset ud over alle grænser, og selv et lille fremskridt vil være godt, hvis ikke nok. Det kunne eksempelvis være bedre adgang for nødhjælp til de tusindvis, som fanget i konfliktzoner.

- Vi anerkender også den påvirkning, konflikten har på områder uden for Syriens grænser. Vi sender en stor anerkendelse til de lande, som støtter og hjælper flygtningene samtidig med, at de selv mærker konfliktens effekter, siger Ashton.

/ritzau/

 

Dagens Gossip