EU's udenrigsministre tøver med Libyen-mission

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, skal hurtigst muligt lave et forslag til, hvordan EU kan støtte Libyen - måske med soldater - hvis der en af de nærmeste dage bliver lavet aftale om en national samlingsregering.

Det siger EU-landenes udenrigsministre i en fælles erklæring fra deres møde mandag i Bruxelles.

- Så snart der er en aftale om en national samlingsregering og et tilhørende sikkerhedsarrangement, er Den Europæiske Union klar til at øge sin støtte til Libyen, står der i erklæringen.

Mogherini bliver opfordret til at præsentere forslag til en mulig mission inden for rammerne af EU's fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, som bliver brugt til både militære og civile missioner.

Det bliver samtidig påpeget i erklæringen, at forslagene skal udarbejdes i "tæt koordination med FN, Libyen og regionale nøgleaktører".

Det er specielt Italien og andre middelhavslande, der presser på for at sende fredsbevarende styrker til det nordafrikanske land.

Imens er andre medlemslande mere lunkne over for ideen.

- Vi bliver nødt til at etablere en våbenhvile og få skabt enighed blandt de stridende grupper i Libyen, før vi kan tale om, hvordan vi måske kan støtte en fred, siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), understregede også behovet for en fredsaftale på vej ind til mødet tidligere mandag.

- Forudsætningen for, at man overhovedet kan overveje en EU-mission, er, at der foreligger en fredsaftale, siger han og uddyber:

- At begge parter dermed har indvilliget i, at nu er der en fred at bevare og ikke en fred at skulle skabe.

Libyen er i dag splittet mellem rivaliserende grupper, og der er to parlamenter, som råder over hver deres område.

Der har været politisk og sikkerhedsmæssigt ustabilitet i landet, siden den tidligere diktator Muammar Gaddafi blev væltet og dræbt i forbindelse med en international militæroperation i 2011.

Uroen i landet og den dårlige kontrol med grænserne betyder, at Libyen er blevet en af hovedruterne for afrikanske migranter, der søger mod Europa.

En af de populære ruter går over Middelhavet i fartøjer, der langt fra er egnet til den farefulde færd. Alene i år har hundredvis af flygtninge mistet livet på havet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip