EU's udenrigsministre tøver med Libyen-mission

16/03/2015 18:52

admin

Nyheder

Mest læste i dag

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, skal hurtigst muligt lave et forslag til, hvordan EU kan støtte Libyen - måske med soldater - hvis der en af de nærmeste dage bliver lavet aftale om en national samlingsregering.

Det siger EU-landenes udenrigsministre i en fælles erklæring fra deres møde mandag i Bruxelles.

Mogherini bliver opfordret til at præsentere forslag til en mulig mission inden for rammerne af EU's fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, som bliver brugt til både militære og civile missioner.

Det bliver samtidig påpeget i erklæringen, at forslagene skal udarbejdes i "tæt koordination med FN, Libyen og regionale nøgleaktører".

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understreger også, at EU ikke kommer til at køre en eventuel militærmission solo.

- Vi var mange lande - inklusiv os - der understregede, at det selvfølgelig kræver et solidt FN-mandat og total enighed om indsatsen med FN, siger ministeren på et pressemøde.

Ministeren fortæller samtidig, at det ikke står klart, hvilken slags mission, der vil være tale om.

- Hvis der bliver en enighed mellem parterne - hvad der vil være fantastisk - skal det være det, der understøtter den enighed bedst, siger Lidegaard og påpeger, at "situationen i Libyen er en trussel mod alle i øjeblikket".

Det er specielt Italien og andre middelhavslande, der presser på for at sende fredsbevarende styrker til det nordafrikanske land, mens andre EU-lande er mere lunkne.

Libyen er i dag splittet mellem rivaliserende grupper, og der er to parlamenter, som råder over hver deres område.

Der har været politisk og sikkerhedsmæssigt ustabilitet i landet, siden den tidligere diktator Muammar Gaddafi blev væltet og dræbt i forbindelse med en international militæroperation i 2011.

Uroen i landet og den dårlige kontrol med grænserne betyder, at Libyen er blevet en af hovedruterne for afrikanske migranter, der søger mod Europa.

En af de populære ruter går over Middelhavet i fartøjer, der langt fra er egnet til den farefulde færd. Alene i år har hundredvis af flygtninge mistet livet på havet.

/ritzau/