Eva Kjer Hansen: Landbrugspakke skal kunne klare EU-krav

Danmark vil sikre, at landbrugspakken ikke bryder EU's regler i vandramme- og habitatdirektiverne, fordi landmænd med pakken må gøde mere, så der kan udledes mere nitrat - kvælstof.

Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om landbrugspakken, som regeringen siden efteråret har drøftet med EU-Kommissionen.

- Det har hele tiden været helt afgørende for mig at leve op til både nitrat- og vandramme-direktivet og de forpligtelser, vi i det hele taget har på EU-området, siger Eva Kjer Hansen.

- Det er klart, at det vil være behæftet med usikkerhed, når vi laver et så stort paradigmeskift som her. Så der vil være nogle spørgsmål og nogle ting, som vi får afklaret undervejs.

Eva Kjer Hansen påpeger, at hun fra første færd har drøftet landbrugspakken med EU- Kommissionen. Ministeriets embedsmænd forhandler løbende i tæt dialog med Kommissionen i Bruxelles for at forklare, hvordan pakken hænger sammen, siger hun.

EU-Kommissionen vil sikre en "fuld overholdelse" af EU-lovgivningen, især vandrammedirektivet, skriver Enrico Brivio, talsmand i EU's generaldirektorat for Maritime Anliggender og Fiskeri, i en mail til Berlingske.

- Yderligere forurening med kvælstof er en bekymring, fordi vandkvaliteten allerede nu er et problem i Danmark, siger han.

Danmark er bagefter målene i vandrammedirektivet, og landbrugspakken kan være i strid med EU-reglerne, mener talsmanden.

- At fjerne tiltag, der har været effektive uden at erstatte dem med andre effektive tiltag, kan lede til en forringelse af status. En forringelse af status vil være et brud på vandrammedirektivet, skriver Enrico Brivio til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip