Eva Kjer Hansen: Landmænd må udlede mere ammoniak i EU

Regeringen kræver, at danske landmænd får lov til at udlede mere ammoniak, selv om S-R-SF-regeringen har lovet at sænke udledningen med 24 procent i 2020.

Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som mandag forhandler sagen med EU’s miljøkommissær, Karmenu Vella.

Polen har lovet at reducere udledningen af ammoniak med to procent og Tyskland med fem procent, mens EU's gennemsnit er seks procent, og Danmark har altså lovet at sænke udledningen med 24 procent.

Eva Kjer Hansen kræver, at der findes en bedre balance mellem EU-landenes reduktioner.

EU-landene forhandler om at sænke forureningen med stoffer som ammoniak fra landbruget, fordi luftforureningen i EU-landene skal sænkes.

- Jeg har bedt om mødet med kommissæren, fordi jeg ønsker kommissionens hjælp til at bringe de urimeligt høje danske mål ned, som den tidligere regering står bag, siger Eva Kjer Hansen i en skriftlig kommentar.

- Luftforurening er et grænseoverskridende problem, og vi skal alle hjælpe med til, at luften over Europa bliver bedre. Men det kan ikke nytte, at vi i Danmark udkonkurrerer os selv med meget højere miljøkrav end vores nabolande.

Eva Kjer Hansen frygter, at danske landmænd flytter deres produktion til nabolande som Polen og Tyskland, hvis de må udlede langt mindre ammoniak end landmænd i nabolandene. To tredjedele af dansk luftforurening stammer fra udlandet, påpeger hun.

Danmark går foran andre EU-lande om ammoniak. Siden 2002 har bredspredning af gylle været forbudt i Danmark, men det er stadig tilladt i Frankrig og Polen, forklarer Eva Kjer Hansen.

- Vi skal have landene omkring os til at levere mere, så der bliver en mere fair byrdefordeling. Danmarks fødevareerhverv har brug for bedre muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser – og ikke det modsatte, siger Eva Kjer Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip