Eva Kjer skal drøfte beregninger med kritiske forskere

Regeringens landbrugspakke belaster miljøet i alle år frem mod 2021, lyder konklusionen i et høringssvar fra en forskergruppe. Hvis de havde afleveret deres beregninger på universitetet, var de dumpet, lyder svaret fra ministeren.

Fredag middag tørner de to parter så sammen, når miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) tager imod forskerne fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Ifølge høringssvaret giver landbrugspakken underskud på miljøkontoen samtlige år til og med 2021. Der vil blive udledt mere kvælstof i havmiljøet til skade for både grundvand, søer, fjorde og kystnære farvande.

Eva Kjer Hansen afviser blankt kritikken.

- Jeg er målløs over det høringssvar, der er kommet fra de her forskere.

- Her er en række åbenlyse fejl. De kritiserer, at jeg ikke har medregnet effekter for to ting, der aldrig er sat i værk – to ting, der ikke findes ude i virkeligheden.

Ministeren henviser til et krav om, at 60.000 hektar efterafgrøder bliver fjernet, og at det planlagte gødskningsforbud på nogle bestemte arealer bliver rullet tilbage. Ingen af delene har været indført, lyder anken fra Eva Kjer Hansen.

Derudover medregner forskerne ikke den såkaldte baseline-effekt. Begrebet dækker over de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med selve landbrugspakken at gøre.

- Jeg må bare sige, at sådan er det altid blevet gjort, også under den tidligere regering. Og egentlig plejer forskere at være kritiske, hvis man ændrer opgørelsesmetoden, siger Eva Kjer Hansen.

Ud over mødet med forskerne har ministeren inviteret de tre blå støttepartier bag landbrugspakken til en ny "drøftelse" af pakken.

De Konservative kræver nye grønne elementer, men det falder umiddelbart ikke i god jord hos hverken Venstre, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance.

/ritzau/

 

Dagens Gossip