Få mere ud af din “bedste ven” - 10 seje ting din Iphone kan

Skrevet af Stinne Jakobsen

|

03/12/2014

Dagens topnyheder

Som det jo er, når man laver den her slags guides, så er der altid nogen, der ved alt om, hvad deres elektroniske udstyr kan præstere. Andre vil kunne nikke genkendende til en del af punkterne på denne liste, mens noget er ny viden. Denne artikels forfatter kendte simpelthen ikke til nogen af de her funktioner i forvejen, på trods af, at jeg er fuldstændig afhængig af min Iphone og jeg håber, det ikke bare er mig, der er håbløst bagud.

1: Se det præcise tidspunkt en sms besked er sendt.
Du har siddet og skrevet frem og tilbage med din nye flamme, men du synes altså engang imellem, han eller hun er lidt langsom til at svare tilbage. Du har simpelthen brug for at vide præcis hvor langsom, men det er ikke alle sms’erne i jeres samtale, der er angivet tid ved.

Fortvivl ikke, for du kan faktisk altid finde ud af, hvornår en sms er sendt. 
Det du skal gøre er, at køre din finger fra højre til venstre over skærmen i din sms-korrespondance, så dukker tidsangivelsen op ved hver enkelt sms ude til højre i skærmen (Gælder for IOS7 - styresystemet)

2: Oplad telefonen hurtigere
Skal du hu hej ud af døren og har ikke særlig meget batteri tilbage på din telefon, så kan du få den til at oplade hurtigere, hvis du simpelthen sætter den på “Flyfunktion”.
Nogle steder kan man læse, at telefonen oplader dobbelt så hurtigt som ellers på flyfunktion, men det har desværre vist sig at være en myte. Nogle minutter kan du dog helt sikkert spare ved den her metode.

I det hele taget oplader telefonen hurtigere, hvis du slukker for den, så den ikke skal bruge energi på andet end at oplade. Det betyder også, at du lige kan få en pause væk fra telefonen og det er jo meget sundt en gang imellem.

Andre gode råd, hvis man gerne vil forlænge batteriets holdbarhed er i øvrigt at sørge for at oplade telefonen steder, hvor det ikke er for varmt - en bil på en sommerdag er for eksempel ikke det bedste sted. Og så skal man sørge for mindst en gang om måneden at lade batteriet blive helt fladt og derefter oplade det til 100 procent, før man bruger sin telefon igen.

3: Ryst telefonen og ret en fejl
Har du skrevet forkert i en sms-besked eller mail, kan du lige give din telefon en lille lynhurtig rystetur, så dukker der en “Fortryd indtastning” mulighed op og du kan rette din fejl.

4: Lad det lyse i stedet for at larme
Hvis du gerne vil adviseres om, at du har fået en sms eller at svigermor ringer, men du ikke lige orker at blive forstyrret af bippelyde og ringetoner, så kan du indstille din telefon til at aktiverer din blitz, så der kommer et lysglimt stedet for en lyd, når du får en besked eller et opkald.
Det du skal gøre er at åbne Indstillinger. Derefter går du til Generelt > Tilgængelighed” og aktiverer “LED-flash for advarsler”

5: Gode vibrationer
Du har højst sandsynligt indstillet din telefon til at have en standardvibrations lyd ved opkald og sms’er, men du kan rent faktisk ændrer vibrations-rytmen og lave en helt ny personlig rytme til dine bedste venner og måske chefen også lige skulle have sin egen lyd, nu du er i gang..
Gå først til Indstillinger - vælg Generelt > Tilgængelighed og  slå Specielle Vibrationer til.
Gå herefter ind i Indstillinger > Lyde >Vibrationsmønstre >Vibration > Opret ny vibration.

Her trommer du så din egen sjove rytme med en finger på skærmen og gemmer. Du kan også bare gå ind i den kontakt, du gerne vil oprette en speciel lyd til, tryk “Rediger” og vælg “Vibration” herfra.6: Brug dit kompas som vaterpas
Bruger du Ios 7 som dit styresystem, så er der en lidt bedre chance for at dine hylder og billeder hænger fuldstændigt lige, altså hvis du da har opdaget vaterpas og hældningsmåler funktionen i din Iphone.
Gå ind på dit kompas og kør din finger over skærmen fra højre mod venstre, så kommer vaterpasset frem. Bingo - aldrig mere skæve vinkler!

7: Tag billeder med volumeknapperne
Slut med fedtede fingre på skærmen og akavede håndpositurer, når du prøver at ramme udløser-knappen på din Iphoneskærm. Du kan nemlig bare bruge din “plus volumeknap” til at tage et foto, bare sørg for at kamera-appen er åben.
Det gør det altså meget lettere at tage de der selfies med en hånd.

8: Tag mange billeder med et enkelt klik
Nu vi er ved kameraet, så er det altså dejligt også at kunne tage gode billeder af det, der går rigtig stærkt i dit liv. For eksempel et skarpt billede af din søns pragtfulde fodboldmål i weekendens lilleputkamp.
Hvis du har en Iphone 5s eller derover, kan du holde udløserknappen på din skærm inde, når du vil tage et billede. Så starter den funktion, der hedder “Burstmode”  som tager ti billeder i sekundet, hvorefter din Iphone vælger det skarpeste ud. Du kan selvfølgelig også selv vælge de billeder ud, du selv synes bedst op. 

9: Hvem flyver mon der?

Er det mon mormors fly til Mallorca, der flyver der? Øjeblik jeg spørger lige..

Du kan finde ud af præcis, hvad det er for et fly, der laver hvide striber på himlen over dig. Bare spørg Siri i din Iphone 'Hvilke fly er over mig?' eller “Planes overhead”, så får du en liste over flynumre og højde. Nogle gange tager det lidt tid at få informationen hevet helt ned på jorden så vær lidt tålmodig med Siri.

10: Sig det med store bogstaver
“NU SIGER JEG DET FOR SIDSTE GANG” 
Caps Lock funktionen findes også på din Iphone og du behøver ikke trykke på shift hver gang, du gerne vil bruge store bogstaver.
Det eneste, du skal gøre er at dobbeltklikke på “Shift-knappen”. Men skulle det mod forventning ikke virke, så gå lige en tur i Indstillinger > Generelt > Tastatur og sørg for at Caps Lock er slået til.