Får dit barn også ALT for meget af det her?

Danske børn spiser i gennemsnit otte gram salt om dagen. Mængden svarer til en fuldvoksen kvindes saltindtag i løbet af en dag, skriver Søndagsavisen.

Det viser tal fra den seneste undersøgelse af danskernes kostvaner fra Fødevareinstituttet DTU.

Selv for voksne kvinder er saltindtaget for højt, og for den lille barnekrop er otte gram langt over myndighedernes anbefaling på højest tre-fire gram om dagen.

- Vi har meget fokus på fede børn og sukker, men det overrasker mig at se i den seneste undersøgelse, hvor meget salt børn spiser, siger kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard Hansen til Søndagsavisen.

Han forklarer, at det høje saltindtag tidligt i livet kan have alvorlige konsekvenser senere i livet og føre til hjerte-kar-sygdomme og åreforkalkning.

- Vi hører altid om, at voksne spiser for meget salt, fordi det relaterer sig til blodtrykket og dermed hjerte-kar-sygdomme, men børn, der har spist meget salt fra en tidlig alder, får forhøjet blodtryk tidligere i deres voksenliv.

Det høje saltforbrug koster mange dødsfald om året. Derfor starter Fødevarestyrelsen i næste uge en kampagne, der skal få danskerne til at spise mindre salt.

Hos børnene er det især forældrenes kostvaner og dermed saltning af den hjemmelavede mad, der er synderen.

Men også industriens saltning af fødevarer som kødpålæg og frysepizzaer fylder i saltregnskabet.

Metropol har i samarbejde med Søndagsavisen regnet på, hvor meget salt et barn får i løbet af en dag via forskellige madretter og chips/kiks. Det viser sig, at børn ender med at spise over ti gram salt ved at spise nogenlunde, som mange børn gør i løbet af en dag.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip