Facebook: Politiet får mange spørgsmål om nye regler om kørekort

Spørgelysten var stor, da Rigspolitiet var på Facebook og chattede med brugerne. Emnet var kørekort.

Her kan du læse de mange spørgsmål og svar.

Hvorfor laver I nye regler?

Politi: De nye regler er fælles EU regler, som Danmark skal efterleve.

Jeg har et "gammelt" kørekort, skal det fornyes til det lille plastic kort?

Politi: Alle kørekort skal ombyttes inden 18. januar 2033. Justitsministeriet kan dog beslutte, at det skal ske før. Du kan derfor køre videre foreløbigt.

Jeg har stadig det gamle foldekørekort, er det et krav at det skal ombyttes, eller duer det endnu, og hvor meget koster det nye evt.

Politi: Kørekortet skal som udgangspunkt først ombyttes senest 18. januar 2033. Justitsministeriet kan dog bestemme, at den tvungne ombytning skal ske før denne dato.

Skal alle så have eu-kortet (det lille plastik kort)? hvad er bøden for og have glemt kørekortet?

Politi: Alle skal have et EU kørekort. Bødetakster kan finde på politi.dk

Skal alle som har det gamle kort forny dem til plastikkort ? Og hvem betaler det, hvis de skal? God dag til alle.

Politi: Du skal selv betale. En fornyelse til almindeligt kørekort koster i dag 100 kr.

Jeg får først kørekort efter de nye regler træder i kraft. Så jeg skal forny hver 15 år, men er det køreprøve, teoriprøve og lægeerklæring altså det hele igen, som da man tog det første gang?

Politi: Ikke hvis du taler om kørekort til almindelig bil. Så skal du alene ansøge kommunen om fornyelse af dit kørekort.

I gang med at tage kørekort

Kan det virkelig passe at man skal starte forfra med at erhverve kørekort, hvis man var startet før de nye regler trådte i kraft? eller er det en journalist and?

Politi: Det er rigtigt, at der kan være særlige tilfælde, hvor det vil være sådan. Der vil komme nogle overgangsregler. Spørg evt. din kørelærer.

Hej Politi, Hvad vil det betyde, hvis man har bestået teoriprøven d. 8. januar? Skal man så starte hele køreundervisningen om igen, fordi man ikke har været til køreprøve inden 19. januar? Og skal man op til en ny teoriprøve igen?

Politi: Det afhænger af hvilken kategori, som der er tale om. Hvis der er tale om kørekort til almindelig bil, får det som udgangspunkt ingen betydning.

Jeg har bestået min teoriprøve, taget førstehjælpskursus, haft de obligatoriske køretimer og været på glatbane. Altså er jeg klar til køreprøve, men når ikke at komme til køreprøve inden de nye regler træder i kraft. Hvilke konsekvenser får de nye regler konkret for min køreprøve? Skal jeg foretage mig noget specifikt i den forbindelse? Glæder mig til at høre fra jer!

Politi: Hvis du taler om kørekort til almindelig bil, får det ingen betydning for din praktiske prøve.

Er det korrekt, at man kan tage kørekort som 17-årig, og må køre med én der har kørekort indtil, man selv får kørekort?

Politi: Nej det er ikke korrekt.

Generhvervelse af kørekort

Hvad hvis man skal generhverve, og ikke har haft det i 4 år?

Politi: Hvis du skal generhverve efter 4 år, skal du generhverve til alle kategorier du ønsker at få igen. Du vil herefter blive omfattet af alle nye regler, herunder alder, gyldighed mv.

Hvis man ansøger om kørekort før tid, hvilke krav skal man opfylde når det er ubetinget, og hvis det kan lade sig gøre? Hvor skal jeg henvende mig når jeg gerne vil i gang igen?

Politi: Hvis du vil søge om generhvervelse før frakendelsestidens udløb, skal du henvende dig til den lokale politikreds.

Fornyelse af kørekort – 70 år

Kommer der til at gælde andre regler for fornyelse af eksisterende kørekort end ved 70 år?

Politi: Eksisterende kørekort skal som udgangspunkt fornyes efter den gyldighedsperiode der står på kortet, hvis ikke der inden stilles krav om ombytning, der senest skal ske i 2033. Nye kørekort skal fornyes oftere f.eks. 15 år for almindelig bil.

Mit kørekort gælder til jeg er 70 år. Gør det også efter de nye regler?

Politi: Hvis dit kørekort udløber efter 2033 skal det ombyttes. Justitsministeriet kan vælge at den tvungne ombytning skal ske tidligere.

Hvis du har fået nyt efternavn

Skal man have nyt kørekort hvis man er blevet gift, og ikke har det samme efternavn mere som står på kørekortet (for-og mellemnavn stadig det samme

Politi: Nej ingen krav til nyt kørekort ved navneændring.

 

Jeg er blevet gift og har taget min mands efternavn samt at jeg har et gammelt kørekort. Skal jeg forny?

Politi: Nej

Hvis du har mistet dit kørekort

Jeg har fået stjålet min pung og skal bestille nyt kørekort. Der er vel ikke noget specielt jeg skal forholde mig til, når jeg "kun" har kategori B?

Politi: Nej, det er der ikke. Henvend dig til din kommune for at få et nyt.

Hvis man mister (taber) sit kørekort eller det går i stykker, mister man så sin gyldighedsperiode hvis man bare skal have en kopi?

Politi: Ja hvis du f.eks. mister dit kørekort fra den 19. januar 2013 vil du blive omfattet af de nye regler om gyldighed.

Hvis du ikke har brugt kørekortet længe

Jeg tog den store kørekort til lastbil og bus. Jeg har ikke brugt kortet og den er taget for 15 år siden. Hvis jeg skulle få et arbejde som chauffør/buschauffør, kan jeg så bruge mit kørekort? Selvfølgeligt vil jeg for sikkerhedsskyld, tage nogle teori og køretimer. Men er det et krav ?

Politi: Ja det kan du, og der er ikke krav om yderligere øvelseskørsel. Men det er en god ide.

Jeg erhvervede kørekort c og d i 1992 og har ikke brugt det, ja siden jeg næsten fik det. Må jeg uden videre køre en lastbil over 3500 kg eller en person bil over 8 siddepladser som jeg jo måtte da jeg fik det.

Politi: Det må du godt, men måske skulle du tage et par rutinetimer hos en kørelærer, inden du begiver dig ud i trafikken.

MC / KNALLERT

Jeg har fået nyt kørekort i Sommers til MC, hvilke regler gælder for mig? Får jeg kørekort til stor MC som 20 årig?

Politi: Nej det gør du ikke. Du skal bestå en praktisk prøve for at rykke op til den næste kategori A2. Men du må køre videre på en motorcykel af samme størrelse som i dag (lille motorcykel).

Jeg fik at vide, dengang jeg tog det, at efter 2 års kørsel blev man automatisk rykket op uden prøve.

Politi: Tidligere var det sådan, at man automatisk måtte køre den store motorcykel efter 2 års erfaring. Det er nu ændret.

Er det rigtigt, at man kan tage motorcykel kørekort som 16-årig?

Politi: nej ikke i Danmark.

Hej Kunne godt tænke mig at vide hvordan de nye regler er skruet sammen. Jeg tog MC kørekort da jeg fyldte 18 (31. maj 2012) har læst mig frem til at jeg kommer ind under de nye love, det kørekort jeg har nu (lille MC, 34HK) Kan jeg så tage det næste kort (A2) når jeg fylder 20 år? og så det store (A) kort når jeg bliver 22 år? i stedet for 24? da jeg kan læse mig frem til at man kun kan tage det store når man er 22, hvis man har taget de 2 andre trin (A1) og (A2)

Politi: Ja det er rigtigt.

Kan det passe, at selvom jeg havde ret til at opgradere mit kort i oktober i fjor, ikke må gøre det nu pga. de nye regler?  Jeg har under 2 års erfaring på 34HK, men blev 21 i Oktober.

Politi: Hvis du ikke har opnået 2 års erfaring den 18. januar 2013, skal du til praktisk prøve for at rykke til næste motorcykel kategori.

Må jeg stadig køre lile knallert, hvis jeg er fyldt 18 år inden 19. januar 2013?  Politi: Hvis du er fyldt 18 år før 19. januar 2013, kan du fortsat køre lille knallert uden kørekort.

Er der lavet noget om på 30 knallert eller skal de stadig køre 30km i timen tænke bare når man kan komme op på over 50km i timen på min cykel og man ligger og overhaler knallert virker det virkelig som en dum lovgivning, men mit spørgsmål er bare, om der er lavet nye regler med hastigheden på 30 knallert?

Politi: Nej der er ikke lavet om på reglerne vedr. hastighed på lille knallert. Den må fortsat max køre 30 km. i timen.

Hvad er reglen for knallert 45? Skal man have et specielt kørekort, eller kan man føre knallert 45 med kørekort Kat. B?

Politi: Du kan altid føre knallert 45, hvis du har kørekort kat. B.

Kommer der en ny regel om at man kan tage knallertkørekort, når man er 15 år og 6 måneder? Og at man så må køre på knallert der?

Politi: Du må gerne starte med at tage kørekort før du er 16 år, men du må ikke køre før, du er fyldt 16 år.

Jeg er en kvinde på 46, jeg har aldrig taget knallert kørekort. Men har kørekort til bil. Må jeg godt køre knallert?

Politi: Ja du må fortsat gerne køre på knallert.

Øvrige spørgsmål

Et samlet vogntog under 3500kg kræver det noget?

Politi: Det kræver som minimum kørekort til B.

Hej, hvis man glemmer sit kørekort derhjemme f.eks. Og ikke kan fremvise det på forlangende. Giver det bødestraf ?

Politi: Ja, du kan få en bøde.

Hvor kan man få at vide, hvornår et klip i kortet udløber?

Politi: Henvend dig til dit lokale politi. På politi.dk kan du se mere om hvilke forseelser, der giver klip i kørekortet. Se under borgerservice/kørekort.

Hvem kan svarer mig på hvordan jeg skal forholde mig i forhold til tidligere sygdom, og lastbilkort + erhvervskort.

Politi: Det bedste du kan gøre, er at henvende dig til det lokale politi.

Er det rigtigt at hvis man har fået amputeret et ben, at man så kan få kørekort som 16-årige, såfremt bilen har automatgear?

Politi: Der er særlige regler, når det gælder handicappede. Det kommer an på en konkret vurdering.

Hvis man har haft et insulin chok, hvad så med kørekort?

Politi: Til enhver tid skal man opfylde de helbredsmæssige betingelser for at få kørekort. Det er en lægelig vurdering.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip