Facebook: Vi deler feriebilleder men ikke jointrygende ven

Skrevet af Sol Stoffregen

|

27/08/2013

Dagens topnyheder

Generelt er vi danskere forholdsvis restriktive med, hvilke billeder vi stiller til åbent skue på Facebook. Mange billeder kommer aldrig på nettet, og når det sker, deler vi dem primært med vores venner eller grupper. Det viser en ny undersøgelse foretaget af hjemmesiden digitale-dilemmaer.dk, der blandt andet har undersøgt folks grænser for, hvad de viser på Facebook. 

Undersøgelsen tager udgangspunkt i otte forskellige slags billeder: dit gamle klassebillede, dig selv på skiferien, drukbilleder fra julefrokosten, strandbillede af dig selv, profilbillede af din gravide kæreste/dig, ven som ryger joint på billedet, dit barn og andres børn. 

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Hvordan bør de otte forskellige billeder behandles - skal man dele med sine venner/grupper, eller skal de være offentlige, eller skal de slet ikke på nettet? Afstemningen foregår løbende, og i skrivende stund har 737 personer i alle aldre deltaget i undersøgelsen.

På førstepladsen over de ting, man ikke deler på nettet, er billeder af en ven, der ryger joint. Det mener 85,6% af de adspurgte. Dog mener 12,2 %, at det er ok, så længe man kun deler med venner/grupper. 2,2% ser ikke noget problem i at dele jointbilleder offentligt.

På de næste pladser følger strandbilleder af dig selv (69,4%), drukbilleder fra julefrokosten (68,8%), billeder af andres børn (67,%), profilbillede af din gravide kæreste/dig (46,8%), billeder af dit barn (25,8%), gamle klassebilleder (21,3%) og endelige mener 12,9%, at det ikke er passende at dele billeder af sig selv på skiferien. 

Af de otte billeder synes de adspurgte, at dit gamle klassebillede (21,2%), dig selv på skiferien (21,2%) og dit barn (13,1%) er de 3 billeder, der er mest passende at dele offentligt. Men når det er sagt, er det kun en femtedel og en ottendedel, der synes det.  

Læs også: Eksperter advarer: Smid ikke billeder af dine børn på Facebook.

Billeder med omtanke
Digitale-dilemmaer.dk opfordrer til, at man vælger et profilbillede, som man også har lyst til at vise til en kommende arbejdsgiver og svigerfamilien.

Derudover bør man tænke sig om en ekstra gang, hvis der er andre folk på de billeder, man oploader.

Digitale-dilemmaer.dk er et projekt om digital identitet, som bygger på et samarbejde mellem Center for Digital Dannelse, Københavns Hovedbibliotek,Østerbro Bibliotek og Frederiksberg Bibliotek. Projektet er støttet af Kulturstyrelsens Udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker.