Fængselsbetjente: Venstre må have fået hedeslag

Landets fængselsbetjente er imod at forskelsbehandle de indsatte sådan, som Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, onsdag lægger op til i Jyllands-Posten.

Karsten Lauritzen ønsker ikke at bruge "en bøjet 25-øre" på de østeuropæiske indsatte, ligesom han kalder det "hamrende naivt", at fængslerne skal tilbyde læsestof på de indsattes eget sprog.

Men i Fængselsforbundet har man svært ved at få øje på, hvad forskelsbehandlingen skulle nytte.

- Karsten Lauritzen må have fået et hedeslag, siger formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

- Som retsordfører ved han, at det her ikke i sig selv kan løses med ringere afsoningsvilkår. Der er masser af lande, der både har barskere fængsler og flere kriminelle, end vi har i Danmark, siger han.

Han kalder det "noget vrøvl", at østeuropæerne burde arbejde til en lavere løn end andre indsatte.

- Hvis de laver noget, skal de selvfølgelig have løn for det. Der skal ikke være social dumping i fængslerne, og det er sagen uvedkommende, hvor meget 10 kroner i timen er værd i Rumænien, siger Kim Østerbye.

Han mener i øvrigt ikke, at gruppen af østeuropæiske fanger udgør et særligt problem for fængslerne.

- En stor del af dem sidder på forholdsvis korte domme. De fleste af dem er relativt veltilpassede og holder sig for sig selv, så vi behøver ikke at mandsopdække denne her gruppe på samme måde, som vi gør med resten, fortæller Kim Østerbye.

Han kan dog godt se en idé i at indrette særlige afdelinger til østeuropæiske fanger med kortere domme, der typisk er på nogle måneder.

- Vi kan gøre det, at vi laver nogle særlige afdelinger i fængslerne til den form for afsoning, som østeuropæerne skal have.

- Vi skal give dem lettere værkstedsarbejde, og der er eksempelvis ingen grund til at tilbyde engelskundervisning. Men der skal ikke være ringere forhold, dårligere celler eller barske betjente og den slags, lyder det fra Fængselsforbundets formand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip