Fængselsformand: Peberspray er mere skånsom

De indsatte i fængsler og arresthuse er blevet mere voldelige, og derfor er det positivt, at fængselsbetjente nu får lov til at bære peberspray, når de er i kontakt med de særligt farlige fanger.

Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye siger til Ritzau, at tonen i fængslerne er blevet hårdere, og det øger risikoen for vold og trusler.

- Fængselsmiljøet er blevet væsentligt mere forrået, og derfor er vi nødt til at have de rette midler til at håndtere den udvikling. For eksempel har vi i dette forår tre-fire gange oplevet, at indsatte overfalder andre indsatte med knive, siger Kim Østerbye.

Han peger på, at der blandt de indsatte er blevet en større koncentration af farlige kriminelle, fordi mindre alvorlige forbrydelser i dag oftere straffes med alternative sanktioner som samfundstjeneste og fodlænke.

Tidligere har såvel Landsforeningen af Forsvarsadvokater som Landsforeningen Krim advaret mod brug af peberspray, ligesom Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ifølge Information for nylig i en dom kritiserede brugen af peberspray i lukkede rum - hvilket vil være tilfældet i netop fængsler og arresthuse.

Men kritikken afvises af Fængselsforbundet:

- Peberspray er et mere skånsomt middel, end hvis vi er nødt til at slå folk ned med stav eller bruge andre former for fysisk magt, hvor der i kampens hede er større risikoen for, at der sker et uheld, siger Kim Østerbye.

- Det gør ondt at få peberspray i øjnene, men efter ti minutter er det overstået uden risiko for mén. Det er bedre både for de indsatte og personalet, siger Kim Østerbye.

Peberspray har været brugt i fængsler og arresthuse siden 2011, men hidtil har dåserne været låst inde i skabe og må først udleveres, hvis der foreligger en særlig risikosituation.

- I dag er det op til den lokale chef at vurdere, hvornår vi må bruge peberspray. Nu får vi ens regler alle steder og skal ikke længere først hente den i skabet, siger Kim Østerbye.

/ritzau/

 

Dagens Gossip