Fængselsvold: Indsatte er blevet mere voldelige

Fangerne i landets fængsler bliver mere og mere voldelige.

Sådan lyder opråbet fra Fængselsforbundet, der med nye tal i hånden kan konstatere, at der i gennemsnit begås vold eller fremsættes trusler mod fængselsbetjente næsten hver dag året rundt.

På blot to år er antallet af voldsepisoder eller trusler mod fængselspersonale steget med 31 procent, skriver fagbladet Fængselsfunktionæren.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er meget bekymret for udviklingen og ser den som et symptom på en fejlslagen retspolitik:

- Politikerne har overfyldt fængsler og arresthuse med rockere, bandemedlemmer, psykisk syge, misbrugere og østeuropæiske kriminelle uden at styrke indsatsen i fængslerne. Tværtimod har de skåret ned på personalet, siger han til fagbladet.

- Det er klart, at det i den situation er umuligt at opretholde samme arbejdsmiljø og sikkerhed. Alt bliver mere presset, og volden stiger, tilføjer han.

De nye tal viser, at der i 2013 var 351 episoder med vold eller trusler mod fængslernes ansatte. Det er knap én episode om dagen i snit. I 2012 var der 306 episoder, og i 2011 var der 268.

Det er især i de lukkede fængsler og i arresthusene, at volden stiger. Eksempelvis blev 17 medarbejdere i Anstalten ved Herstedvester udsat for vold eller trusler sidste år. I 2011 skete det kun én gang i fængslet, der huser nogle af landets farligste kriminelle.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til fagbladet, at hun er opmærksom på problemet.

- Jeg ved, at Kriminalforsorgens ledelse er meget optaget af medarbejdernes sikkerhed og har iværksat flere initiativer, siger hun.

Det bekræfter Kriminalforsorgens vicedirektør, Ole Hansen, og oplyser, at man nu har indført en nultolerancepolitik for at komme problemet til livs.

- Vi har indført en politik, der medfører, at alle voldsepisoder skal anmeldes til politiet samt anmeldes i personalesystemet. Det er af hensyn til medarbejderne, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip