Fængslerne bugner af rekordmange bandefolk

Skrevet af admin

|

05/12/2013

Dagens topnyheder

370 rockere eller bandemedlemmer sidder i øjeblikket fængslet for alt mellem drab, narkosalg, grov vold og andre ugerninger, viser nye tal fra Rigspolitiet.

Det er ny rekord og skyldes, at flere bandemedlemmer fængsles på grund af forårets bandekonflikt i hovedstadsområdet, hvor to blev dræbt og adskillelige forsøgt dræbt med skudopgør på åben gade.

- Rekorden skyldes dels forårets bandekonflikt, hvor vi nu ser resultatet af politiets arbejde, siger politiinspektør Michael Ask, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

I øjeblikket er 1780 registreret med tilknytning til enten rockere eller bander, og det er en stigning fra 1647 navne på listen i foråret. Det er ikke udtryk for, at der rent faktisk er kommet flere unge mænd i bandemiljøet, vurderer NEC.

- Når der har været en konflikt, som den i foråret, så bliver der registreret flere bandemedlemmer, fordi vi efterforsker mere og har det som fokusområde, siger Michael Ask.

- Vi har flere øjne, og det øger tallene. Der er ikke en reel stigning i antallet af bandemedlemmer, lyder det.

Rigspolitiet er et godt stykke over deres såkaldte måltal på 300 konstant fængslede bandefolk.

Der er dog ingen planer om at sætte målet højere, sådan som det er sket tidligere, oplyser NEC, der selv definerer, hvad det vil sige at være rocker eller bandemedlem.

- Måltal er udtryk for at fastholde fokus på et område. Men vi skal selvfølgelig ikke blive låst af måltallene, så vi ikke har kræfter til den præventive indsats. Måltallene er derfor udtryk for realistiske krav til politiet, siger Michael Ask.

Hos landsforeningen af danske forsvarsadvokater ryster de på hovedet over selve idéen om måltal.

- Et måltal kunne også være et bestemt antal dømte politifolk eller læger. Det interessante er dog ikke hvor mange, der bliver sat bag tremmer, men i stedet om man kan dæmme op for den kriminalitet, som der måtte være, siger Henrik Stagetorn.

/ritzau/