Fængslet nordmand tiltalt for drab i mystisk Afrika-sag

Nordmanden Joshua French, som sidder fængslet i den congolesiske hovedstad Kinshasa, er blevet tiltalt for at have slået sin landsmand Tjostolv Moland ihjel.

De to militæruddannede nordmænd blev anholdt i 2009, efter at deres chauffør blev fundet dræbt, og de blev siden dømt til døden ved tre retsinstanser i Den Demokratiske Republik Congo.

Tjostolv Moland blev i august fundet død i fængselscellen, som han delte med Joshua French. Congolesisk politi har tidligere sagt, at han tog sit eget liv.

Det norske kriminalpoliti, Kripos, har også efterforsket dødsfaldet. Konklusionen lød, at han ikke blev udsat for noget kriminelt. Derfor er det norske udenrigsministerium uforstående over for den seneste udvikling i sagen.

- Efter invitation fra congolesiske myndigheder deltog Kripos i efterforskningen og obduktionen efter Molands dødsfald, siger kommunikationsrådgiver Svein Michelsen til avisen VG.

- Dette nære samarbejde ledte til en fælles konklusion om, at der ikke var gjort fund, som skulle tilsige, at det var grundlag for nogen mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død.

- På dette grundlag stiller vi os uforstående over for, at French nu er tiltalt for drab, tilføjer Svein Michelsen fra det norske udenrigsministerium.

Joshua French er født og opvokset i Norge, men hans far er fra Storbritannien. Derfor har han både norsk og britisk statsborgerskab.

Han har baggrund i det norske militær, hvor han mødte Tjostolv Moland. De startede et sikkerhedsselskab i Uganda, efter at de havde forladt forsvaret. Da de blev anholdt i 2009, hævdede de at ville arbejde som sikkerhedsvagter i DRCongo.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip