Færgedriften til både Køge og Ystad er sikret med ny aftale

admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Der skal fortsat sejle færger til både Køge og Ystad alle ugens syv dage, og passagererne kan glæde sig over, at det bliver lidt billigere at komme til Bornholm.

Trafikminister Magnus Heunicke (S) er tilfreds med aftalen, der blev indgået torsdag aften mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

- Der har været et stort ønske fra især erhvervslivet om, at der fortsat skal være færger til Køge syv dage om ugen. Det ønske opfylder vi, konstaterer Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

- Jeg har arbejdet hårdt for at imødekomme det, der har været bornholmernes vigtigste ønske: Lavere billetpriser. Det er heldigvis lykkedes også at finde penge til det.

Ifølge ministeren er udbuddet skruet sammen på en måde, som sikrer, at lavere priser bliver højt prioriteret for den fremtidige operatør. Den eksisterende aftale om færgedrift til Bornholm udløber i 2017.

Aftalen betyder, at staten hvert år giver 279 millioner kroner til færgedriften – svarende til 2,8 milliarder kroner over den tiårige kontraktperiode.

Aftalen betyder også, at den gennemsnitlige pris på de mest almindelige passagerbilletter bliver sat ned med 10 procent. Der kan senere blive tilført flere penge til yderligere reduktion af billetpriserne fra Vækstpakkeaftalen.

For at hjælpe Bornholm med at tiltrække flere turister uden for højsæsonen, har partierne aftalt at give færgekontrakten til den tilbudsgiver, der kan levere de laveste gennemsnitlige priser for de almindelige passagerbilletter (ikke pendlerbilletter).

Pengene til de lavere priser og den fortsatte betjening af både Køge og Ystad er fundet ved at afvikle togforbindelsen IC Bornholm og fjerne kravet om en erstatningsfærge.

Transportministeriet vil i stedet forhandle med Skånetrafiken om at skabe et attraktivt alternativt tilbud til togpassagererne mod Ystad, og der bliver stillet et krav i udbuddet, der skal mindske ulemperne ved ikke at have en erstatningsfærge.

- Aftalen vil samlet set komme alle på Bornholm til gode, både de almindelige bornholmere, erhvervslivet og turisterne, siger Magnus Heunicke.

/ritzau/