Færre børn og unge drukner

Skrevet af admin

02/07/2014

Mest læste i dag

Antallet af drukneulykker blandt børn og unge er historisk lavt.

Til gengæld er der flere voksne, der omkommer ved drukning. Mange af dem er berusede og bruger ikke redningsvest, fortæller TrygFondens Nationale Druknestatistik for 2012, det seneste år med tilgængelige data.

Det er fjerde år i træk, antallet af drukneulykker blandt børn er opsigtvækkende lavt. I opgørelsen for 2012 var kun én af de 57 omkomne under 18 år, oplyser René Højer, områdechef i TrygFonden for sikkerhed.

- Tallet har været stabilt lavt med ét til to børn om året siden 2009, og det er markant lavere end tidligere, hvor mellem fire og syv børn årligt mistede livet ved drukneulykker, siger René Højer.

De 57 drukneofre i 2012 er imidlertid en stigning i forhold til de to foregående år, hvor tallene var henholdsvis 48 og 43 omkomne - men dog stadig lavere end gennemsnittet for 2001-2012, som er 65 druknede årligt.

I modsætning til, hvad mange måske tror, er det ikke badeulykker, der tager de fleste liv til søs.

- I 2012 havde vi en del ulykker nær kysten, som medførte 20 druknede. Men faktisk var kun tre af dem badeulykker, resten var ulykker under sejlads og fiskeri, siger René Højer.

Det går den forkerte vej med alkoholindtag til søs og brug af redningsvest.

40 procent af drukneofrene i 2012 var påvirkede af alkohol i en eller anden grad, og i syv af otte tilfælde var der ikke oplysninger om, at den druknede bar redningsvest.

- Alkohol og aktiviteter i og på vand er en superfarlig cocktail. Og flere ville helt sikkert overleve, hvis de i det mindste havde redningsvest på, siger René Højer.

/ritzau/