Færre danskere accepterer skattesnyd

Engang var skattesnyd noget, folk ligefrem pralede med, men tiderne skifter. Især mænd har haft en noget mere afslappet holdning til skattesnyd end kvinder. En ny undersøgelse viser imidlertid, at mænd og kvinder i dag har nøjagtig den samme kritiske holdning.

- Det er meget positivt, at befolkningen ligesom regeringen mener, at skattesnyd er helt uacceptabelt. Skattesnyd undergraver det danske samfund og det fællesskab, som vi alle har en forpligtelse til at deltage i og bidrage til, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

SKATs analyse viser samtidig, at særligt de unge blevet mere kritiske overfor borgernes skattesnyd. Tidligere viste SKATs undersøgelser, at de unge i højere grad accepterede skattesnyd end andre aldersgrupper. Denne tendens er i løbet af de seneste år vendt.

- Særligt i en økonomisk svær situation, som den vi har i dag, er det helt centralt, at alle føler det nødvendigt at bidrage til fællesskabet. Derfor er det også et lyspunkt, at særligt de unge stiller sig mere og mere kritisk overfor skattesnyd. De unges indstilling til at bidrage til fællesskabet er vigtig. Det er jo dem, der skal være med til at få velfærdssamfundet til at hænge sammen på sigt, siger Holger K. Nielsen.

Risikoen for afsløring er blevet større
SKATs undersøgelser viser også, at flere og flere danskere mener, at risikoen for at blive afsløret som skattesnyder er stor, og at konsekvenserne af skattesnyd er alvorlige, hvis det bliver opdaget. I 2004 var det kun hver fjerde dansker, der mente, at risikoen for at blive afsløret var "meget stor" eller "ret stor". Men denne gruppe er blevet konstant større, og i den seneste undersøgelse er det næsten hver anden (47 pct.), der mener, at man løber en stor risiko ved at snyde med skatten.

- Regeringens holdning er, at langt de fleste faktisk bidrager til det danske samfund og betaler den skat, de skal. De få, der snyder, skal vi omvendt turde slå hårdt ned på. Derfor glæder det mig også, at flere og flere borgere oplever en større risiko for at blive opdaget, hvis de snyder med skatten, og at langt de fleste mener, at konsekvenserne er alvorlige, hvis SKAT opdager, at der snydes med skatten. Vi er ikke ude på at hive penge op ad lommerne på borgerne, men hvis man snyder fællesskabet er det vigtigt, at man er klar over, at det kan få konsekvenser, siger skatteministeren.