Færre farlige varer truer europæiske forbrugere

Dukker med løse dele, der kan kvæle små børn. Stole, der kollapser. Telefonopladere, der giver stød. Og brandalarmer, der ikke opdager røg.

Tusindvis af farlige produkter sælges hvert år til kunder i EU, men der er tegn på, at antallet er på vej ned.

Mens der fortsat blev advaret om 2125 produkter sidste år igennem EU's advarselssystem - som dækker alt fra tøj til legetøj, værktøj og køretøjer - så var det 13 procent færre end i 2014 og det første årlige fald siden 2011.

Det viser årsopgørelsen fra EU's såkaldte "Rapid Alert System" for ikke-fødevarer, som dækker de 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein.

Legetøj står for mere end hver fjerde varsling, som kommer fra ét medlemsland og hurtigt spredes ud til myndigheder i alle andre. Denne måned advarede Danmark eksempelvis om trælegetøj, der nemt knækker i små dele, som børn kan få galt i halsen.

Også klædevarer, køretøjer og elektrisk udstyr giver tit problemer med enten risiko for skader, ild eller allergiske reaktioner.

Det er dog kun cirka halvdelen af tiden, at en varsling får konsekvenser i andre lande i form af et salgsforbud eller en frivillig tilbagetrækning af varen fra producentens side.

Over 60 procent af de potentielt farlige varer kommer fra Kina. Andelen af kinesiske problemvarer faldt sidste år, men alligevel rejser Vera Jourova, EU-kommissær på justits- og forbrugerområdet, snart til landet for at tage emnet op.

- Tallet er faldet, men det er ikke tilfredsstillende i det lange løb. Jeg tager til Kina for at få bedre styr på vores samarbejde, og hvordan vi kan få tallet ned. Der skal mere kontrol over, hvad der eksporteres til Europa, siger Vera Jourova.

Kommissionen har også fokus på, hvordan den kan stramme op omkring varer købt over internettet, som nemt undslipper myndighedernes tilsyn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip