Fagbevægelsen dumper den nye kontantydelse

Selvom regeringen og de røde støttepartier har kastet en økonomisk livline til langtidsledige uden dagpenge, så er det en skuffet fagbevægelse, der tager imod finansloven for 2015.

Der er glæde over, at der er fundet en midlertidig løsning til de ledige, men hos hovedorganisationen FTF havde formand Bente Sorgenfrey foretrukket en løsning inden for rammerne af dagpengesystemet frem for den nye kontantydelse. Problemerne i kølvandet på dagpengereformen er ikke løst, lyder det fra formanden.

- Der er grundlæggende behov for at modernisere hele dagpengesystemet, så det giver trygge rammer for lønmodtagerne på et omskifteligt og fleksibelt arbejdsmarked, siger Bente Sorgenfrey i en pressemeddelelse.

Samme melding lyder fra Dansk Metal om kontantydelsen, der udgør 60 procent af det maksimale dagpengeniveau for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. Kontantydelsen sikrer personer, der mister dagpenge og arbejdsmarkedsydelse i 2015, offentlig forsørgelse i op til tre år.

- Vi havde selvfølgelig håbet på, at der ville være en videreførelse af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i dagpengesystemet. Det ville have været den mest effektive måde at få folk tilbage på arbejdsmarkedet. I stedet indeholder aftalen en ny kontantydelse i kontanthjælpssystemet.

- Det er ikke nær så godt, men det må vi leve med, indtil der kommer en varig og fornuftig dagpengeløsning i forbindelse med dagpengekommissionens arbejde, siger forbundsformanden for Dansk Metal, Claus Jensen, i en kommentar.

Hos Socialpædagogerne er tonen mere skarp - her kalder formand Benny Andersen den nye kontantydelse for "tudetosset".

- I stedet for – som vi havde håbet – at skabe en varig og brugbar arbejdsmarkedsløsning, så vælger regeringen at skubbe de ledige over i kontanthjælpssystemet. Det er vi slet ikke tilfredse med. Det er naturligvis godt, at der kommer en konkret løsning for at sikre de ledige. Men løsningen burde have været fundet i dagpengesystemet i stedet, siger Benny Andersen.

Også hos hovedorganisationen LO havde man hellere set en løsning uden om kontanthjælpssystemet, siger LO-formand Harald Børsting.

– Finansloven sikrer en hjælpende hånd til de af vores arbejdsløse kolleger, som er faldet ud af dagpengesystemet, men vi havde ønsket os, at der var fundet en midlertidig løsning inden for rammerne af det arbejdsmarkedspolitiske system, siger Harald Børsting i en kommentar.

Mens fagforeningerne raser mod den nye kontantydelse, er der over hele linjen til gengæld tilfredshed med, at skattefradraget for fagforeningskontingenter hæves fra 3000 til 6000 kroner, og at der er afsat 120 millioner til at bekæmpe såkaldt social dumping - at udenlandsk arbejdskraft løser opgaver i Danmark på vilkår, der er ringere end de danske overenskomster.

/ritzau/

 

Dagens Gossip