Fagbevægelsen er klar til at blæse til kamp mod Ryanair

Der er lagt op til hård faglig kamp, når det irske lavprisselskab Ryanair etablerer sig i Københavns Lufthavn 26. marts.

Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet har varslet konflikt over for lavprisselskabet, der formelt har afvist at indgå i drøftelser om en overenskomst for det flyvende personale.

- Vi ønsker dialogen med Ryanair. I Danmark taler arbejdsmarkedets parter sammen og indgår gode og solide overenskomster, som er til gavn for alle.

- Nu vil Ryanair åbne en base i København, og vi forventer, at selskabet respekterer den måde, vi samarbejder på i Danmark, siger Thilde Waast, der er formand i FPU, i en pressemeddelelse.

Ryanair meddelte i oktober, at selskabet etablerer sig i København. I den forbindelse meddelte FPU, at fagforeningen ønskede en dialog om overenskomst, men det blev pure afvist af irerne i et brev til FPU 26. januar.

- Hvis Ryanair afviser dialogen, vælger de desværre også konflikten, siger Thilde Waast.

FPU organiserer cirka 1500 medarbejdere blandt piloter, kabinepersonale og helikopterpiloter. FPU er tilsluttet Serviceforbundet, der er en del af LO.

Ifølge DR Nyheder er de øvrige LO-forbund klar til at varsle sympatikonflikt og dertil hørende blokade i Københavns Lufthavn.

På et møde i LO's domicil på Islands Brygge i København onsdag blev der således ifølge DR Nyheder givet håndslag på, at blandt andre 3F, HK og Dansk Metal er klar til en sympatikonflikt, hvis det skulle komme så langt.

I så fald må medlemmer af et LO-forbund ikke udføre arbejde for Ryanair.

Ryanair har indkaldt til pressemøde i København torsdag morgen - dog uden at løfte sløret for emnet.

Her deltager personalechef Eddie Wilson, der er kendt som selskabets frontfigur i kampen mod fagbevægelsen i Irland og Storbritannien.

Ryanair har ikke ønsket at kommentere sagen, men understreger i en kortfattet mail til DR Nyheder, at selskabet overholder al EU-lovgivning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip