Fagforening beskylder metrofirma for hævnfyringer

Det italienske metrofirma Cipa har torsdag fyret en rumænsk tillidsmand og tre andre ansatte, der er medlem af fagforeningen 3F.

Fyringerne sker en uge efter, 3F i København rejste en sag om systematisk lønsnyd hos Cipa på metrobyggeriet, skriver Fagbladet 3F.

Tidligere på sommeren stod rumænske ansatte i Cipa frem og fortalte, at de blev snydt og fik 65 kroner i timen på det 21 milliarder dyre byggeri.

Da 3F rejste en sag mod firmaet, udbad Dansk Byggeri og Cipa på et møde sig navne på ansatte, der var gået til fagforeningen. Nu er de fire eneste medlemmer af 3F fyret, efter at de har arbejdet i mere end et år for Cipa på metroen.

- Det er chokerende og rystende, at et firma går benhårdt efter folk, der melder sig ind i fagforeningen, siger faglig sekretær Elo Hansen.

Han kalder fyringerne udanske og groteske og rejser nu endnu en sag mod Cipa. Denne gang for at forfølge medlemmer af fagforeningen.

Metrobyggeriet har dobbelt så mange sager om social dumping som normalt i byggebranchen. Tidligere er firmaet Cinterex smidt ud, fordi det snød rumænske arbejdere for 11 millioner kroner.

De seneste uger har været ubehagelige for de fire byggearbejdere.

- Da de fandt ud af, at jeg var medlem af 3F, begyndte cheferne at opføre sig underligt. De ville ikke have, at vi talte med de andre, fortæller den fyrede tillidsrepræsentant Marius Neculai.

Hans kolleger holdt op med at tale med ham og de tre andre 3F'ere, fordi ledelsen angiveligt truede med at fyre alle, der blev set sammen med dem.

- Cheferne var glade for at slippe af med os. De tvang os til at forlade vores værelser, og vi er nu efterladt uden noget sted at bo, ingen penge og ingen mad midt i København, siger en anden af de fyrede, 36-årige Florinel Sitaru.

Hos Metroselskabet fortæller HR-chef Peter Mandrup Knudsen, at bygherren følger sagen tæt.

- Hvis medarbejderne er fyret, fordi de indgår i en faglig sag, er det her alvorligt, udtaler Peter Mandrup Knudsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip