Generalmajor Michael Lollesgaard bad på vegne af FN-missionen i Mali om et bidrag fra Danmark på 250 kamptropper. Men fredag orienterede regeringen Folketingets udenrigspolitiske nævn om, at den kun agter at sende 30 specialstyrker.
Det betyder, at der er en række danske soldater, der havde forberedt sig på en udsendelse til Mali, der i stedet må blive hjemme.
Det er de nok godt tilfreds med, siger Jesper C. Hansen, der er formand for Centralforeningen for Stampersonel, der er den største fagforening i Forsvaret.
- Soldaterne vil jo gerne af sted, men de kan bare ikke få hverdagen til at hænge sammen, fordi der mangler materiel og personale, fortæller han.
- Det skal aldrig lyde som om, at de ikke vil af sted - for det vil de gerne - men de kan bare ikke få det til at hænge sammen. Så jeg tror ikke, at der sidder nogle og siger: Det var en skam, at vi ikke skal af sted.
Ifølge Jesper C. Hansen var der blandt soldaterne en faglig bekymring for, om de ville være i stand til at udføre den opgave, de ville blive sat til at løse i Mali.
Han understreger, at han kun er bekendt med forholdene hos de almindelige tropper, der har forberedt sig på at komme af sted og ikke hos de specialstyrker, der nu skal af sted, hvis regeringen får flertal for sit forslag.
Fagforeningsformanden mener, at der en udbredt træthed i Forsvaret efter flere missioner til Afghanistan og Irak.
- Der er en general afmatning i hele Forsvaret, siger Jesper C. Hansen, der fredag var på besøg hos soldaterne i Vordingborg.
- Samtidig med at soldaterne skal køre et højt beredskab herhjemme, har de ikke de folk og det materiel, som de skal bruge.
Danmark har i øjeblikket cirka 20 stabsofficerer i Mali samt 120 militære rådgivere i Irak. Syv F-16-fly med dertilhørende personale er i efteråret vendt hjem fra missioner i Irak.
/ritzau/