Fagforening om slagteri-lukning: Det er ufatteligt trist

Selvom ledelsen på Danish Crown har givet medarbejderne til mandag klokken ni til acceptere mindre i lønningsposen mod at redde slagteriet i Rønne, så skal ledelsen ikke regne med at høre fra de ansattes fagforening NNF.

- Vi har et samarbejdsudvalg fra Bornholm, som enstemmigt har sagt, at de ikke vil gå med til at forringe overenskomsten lokalt på Bornholm. Det må vi formode, at de holder fast i, siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF, til Ritzau.

Han kalder situationen for "ufattelig trist".

- Vi har svært ved at se, at Danish Crown kan ændre den beslutning, de har truffet, om at lukke slagteriet. Den beslutning må de danske andelshavere, landmændene, og ledelsen i Danish Crown jo tage på sig, siger han.

Danish Crown har meldt ud, at slagteriet i Rønne lukker, og at 190 arbejdspladser går tabt, fordi de ansatte ikke vil gå ned i løn.

I fagforeningen står man fast på, at der er en fælles overenskomst, som gælder for alle de danske slagterier, og at det derfor ikke skal være muligt for Danish Crowns ledelse at presse en dårligere aftale igennem for de bornholmske ansatte.

- Det princip har vi meget svært ved at fravige med en arbejdsgiver som Danish Crown, som med trusler om lukning vil forsøge at overtale en masse medarbejdere til at gå ned i løn, siger Jim Jensen.

På spørgsmålet om, det trods alt ikke er bedre for de bornholmske slagteriarbejdere at gå ned i løn, hvis de kan bevare deres job, siger fagforeningsmanden:

- Man kan spørge ejerne af Danish Crown, som har 58 milliarder kroner i omsætning og et overskud på 1,5 milliard kroner, hvorfor de ikke kan bruge fem millioner kroner for at holde Bornholm i gang, siger Jim Jensen.

De fem millioner kroner er det beløb, som lønnedgangen for de ansatte ifølge fagforeningen vil give Danish Crown i kassen.

- Det er en under en halv øre per kilo svinekød fra Danish Crown. Det kan hr og fru Jensen jo huske på, når de hiver et Danish Crown-produkt op af køledesken, siger Jim Jensen.

Tirsdag aften mødtes Fødevareforbundet NNF med repræsentanter for Danish Crowns ledelse og arbejdsgiverorganisationen DI, for at se om, der kunne lægges en redningsplan for slagteriet.

Men efter mødet meddelte Danish Crown, at slagteriet nu står til lukning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip