Fagforening varsler sympatikonflikt mod Ryanair

Ryanair afviser blankt at forhandle med fagbevægelsen, og derfor sender HK/Privat første varsel om en sympatikonflikt forud for flyselskabets indtog i Kastrup.

Tanken med varslet er at støtte Serviceforbundet og Flyvebranchens Personale Union (FPU) i deres indsats for at få en overenskomstaftale på plads, fortæller René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

- Det er det støttende princip i den danske model, som går på, at når en LO-organisation har fremsat et overenskomstkrav, og der er en virksomhed, der ikke vil honorere det, så fremsætter vi et strejkevarsel.

- Nu er det her første strejkevarsel. Andet strejkevarsel er der, hvor det bliver alvor, siger René Knudsen.

Selv om han ikke håber, at der bliver behov for at udsende et andet strejkevarsel, vil en eventuel sympatikonflikt kun gælde over for selve virksomheden, Ryanair.

- Det betyder, at de nedlægger al den tid, der vedrører Ryanair. Det samme gælder for de andre LO-medlemmer, siger han.

Ifølge René Knudsen er det handlingsselskaberne, som HK/Privat har medlemmer i. Derfor er det for eksempel dem, der udstikker billetter og fører passagerne ud til flyene, som vil kunne indgå i en sympatikonflikt.

Det irske lavprisflyselskab, som vil etablere sig i København, har indtil videre afvist at ville indgå en dansk overenskomst for sit personale i København. Derfor har FPU og Serviceforbundet varslet konflikt i overensstemmelse med den danske model.

Da Ryanair tidligere har meddelt, at flyselskabet vil imødegå tiltag med sagsanlæg, har LO bedt Arbejdsretten tage stilling til, om en konflikt vil være lovlig.

Arbejdsretten har taget hul på sagsbehandlingen af, om FPU og Serviceforbundet lovligt kan føre konflikt mod Ryanair, hvis det irske flyselskab ikke ønsker at indgå dansk overenskomst.

Arbejdsretten holder sit næste møde den 26. marts. Her tager Arbejdsretten stilling til, hvornår den vil træffe sin endelige afgørelse.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip