FAKTA: 115 har deltaget i kampe i Mellemøsten

Justitsministeriet nedsætter en indsatsgruppe, der skal undersøge, hvordan muligheden for at retsforfølge personer, der har deltaget i krige i Syrien og Irak, kan optimeres.

Med et samarbejde mellem forskellige myndigheder håber regeringen, at det bliver muligt at retsforfølge personer, der har forbrudt sig mod dansk lov herunder straffelovens kapitler om terrorisme og landsforræderi

Læs her om de danske Syriens-krigere:

* I alt skønnes 115 personer at være rejst fra Danmark for at deltage i kampene i Syrien og Irak. Omkring halvdelen befinder sig igen i Danmark. Ikke siden Anden Verdenskrig er så mange danskere på eget initiativ draget i krig i udlandet.

* Danmark er det land i EU, der har forholdsmæssigt flest såkaldte "foreign fighters" i Syrien.

* Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 15 personer fra Danmark mistet livet i Syrien. De fleste har gået i dansk skole, taget danske uddannelser og talte flydende dansk.

* De udrejsende er oftest mænd under 35 år, som er blevet radikaliseret i militante, islamistiske miljøer i særligt København og Aarhus. De kommer ofte fra tilsyneladende velfungerende familier.

* I to måneder har en dansk statsborger siddet varetægtsfængslet mistænkt for at støtte Islamisk Stat. Det er første gang, at en person i Danmark er blevet frihedsberøvet på grund af mistanke om direkte støtte til Islamisk Stat. Om manden har været i krig er ikke oplyst.

Kilder: Justitsministeriet, Politiken.

Dagens Gossip