FAKTA: 158 døde under færgebrand i Skagerak

Stortinget i Norge har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal klarlægge omstændighederne ved branden på Scandinavian Star i 1990.

Få her et kort overblik over sagen:

* Færgen Scandinavian Star brød 7. april 1990 i brand om natten på vej fra Oslo til Frederikshavn, da den befandt sig i Skagerrak.

* 482 personer - herunder 99 besætningsmedlemmer - var om bord på færgen. 158 af dem mistede livet ved branden.

* Efterfølgende viste det sig, at branden var opstået flere forskellige steder, og at brandene sandsynligvis var påsat.

* Norsk politi gav en dansk lastbilchauffør, der selv omkom i branden, skylden. Men siden har en række svenske brandeksperter sået tvivl om den påstand, fordi det er usandsynligt, at danskeren kunne have startet de i alt seks brande på skibet.

* Sikkerheden om bord blev siden kritiseret, da det blandt andet kom frem, at personalet hverken havde holdt brandøvelser eller var blevet instrueret i sikkerhedsudstyret på Scandinavian Star.

* Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. De fik den daværende strengeste straf på seks måneders hæfte - en mild type fængselsstraf.

* Pårørende til omkomne har kritiseret efterforskningen af branden og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

* Resultaterne og materialet fra ekspertgruppens rapport er efterfølgende blevet delt med politiet i Oslo. Det lå til grund for politiets anbefaling om at genåbne efterforskningen sidste sommer.

* Tirsdag 20. januar beslutter Stortinget, at en undersøgelseskommission skal kigge nærmere på omstændighederne ved branden.

Kilder: Ritzaus Bureau, NTB

 

Dagens Gossip