FAKTA: Banker skal bestå finansiel helbredstest

* Den europæiske bankmyndighed (EBA) sammenligner testen af de europæiske banker med de test, som ingeniører foretager, når der skal bygges en bro. Broen skal være solid i sin konstruktion, og den skal kunne modstå barske forhold som skybrud, storm eller et jordskælv.

* På samme måde får Europas største banker set forretningen igennem og bliver samtidig udsat for en såkaldt stresstest, som skal vise, hvor godt de er rustet til at modstå forskellige ekstreme scenarier for den økonomiske udvikling.

* Retningslinjerne for helbredstesten af bankerne udstikkes af Den Europæiske Centralbank ECB og EBA og udføres blandt andet i samarbejde med de nationale finanstilsyn.

* 130 banker fra eurozonen testes, så der er ryddet op i sektoren, inden den europæiske bankunion træder i kraft i starten af november.

* 25 af bankerne har ikke klaret testen, men det er kun 13, der nu får seks til ni måneder til at skaffe sig ekstra kapital, eftersom de 12 andre allerede har styrket deres likviditet med i alt 15 milliarder euro.

* Samtidig gennemføres den samme test af de største banker i samtlige EU-lande, der ikke er med i euroen, og dermed altså også i Danmark, selvom regeringen endnu ikke har taget stilling til, om Danmark skal deltage i den europæiske bankunion.

* I Danmark har Finanstilsynet stresstestet Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank, mens Nordea testes af de svenske myndigheder. Alle danske banker har bestået testen.

* De banker, der er dumpet i den samlede helbredstest, har nu to uger til at komme med en plan for, hvordan der kan rettes op på forholdene.

Kilde: EBA, ECB, Finanstilsynet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip