FAKTA: Belmokhtar - islamisten der er umulig at fange

Den algeriske islamist Mokhtar Belmokhtar har været rygtet dræbt adskillige gange. Ifølge Libyen er den eftersøgte mand blevet dræbt i weekenden i et amerikansk angreb i landet. USA har dog ikke bekræftet, at Belmokhtar er død.

Bliv her klogere på den militante leder.

* Født i Algeriet 1972 med navnet Khaled Abu al-Abbas.

* Blev hellig kriger i en ung alder. Rejste som 19-årig til Afghanistan for at få våbentræning og øvelse i partisankrig.

* Tilbage i Algeriet i 1993 gik han ind i forskellige islamistgrupper og deltog aktivt i et oprør mod regeringen i Algeriet.

* Var med til at danne de væbnede grupper Den Væbnede Islamistgruppe, GIA, og Den Salafistiske Gruppe for Prædiken og Væbnet Kamp, GSPC.

* Da GSPC senere blev en del af al-Qaeda-netværket, blev Belmokhtar en af gruppens regionale ledere.

* Har som leder for de jihadistiske bevægelser været eftersøgt af myndighederne i adskillige lande i Nordafrika for gidseltagning og drab på vestlige og amerikanske statsborgere.

* Han menes blandt andet at være hjernen bag et blodigt angreb mod Statoils gasanlæg i Algeriet i 2013, hvor mindst 39 udenlandske gidsler mistede livet, heriblandt flere nordmænd.

* Har mange øgenavne: "Den enøjede" (han mistede et øje i kamp for flere år siden), "Hr. Marlboro" (han menes at stå i spidsen for smuglernetværk med blandt andet cigaretter) og "Den Hellige Gangsterkriger". Derudover har fransk militær døbt ham "The Uncatchable" - "Den Ufangelige".

* Belmokhtar er blevet rapporteret død flere gange. Blandt andet i 2013 hvor han skulle være omkommet i kampe i Mali i forbindelse med et islamistisk oprør i den nordlige del af landet. Det blev dog aldrig bekræftet, at den dræbte var Belmokhtar.

* Kendt for at være en af de mest undvigende og snu jihad-ledere.

* Han hævder at have gode kontakter til militante islamistiske grupper over hele verden. Kontakter, som han fik i Afghanistan.

* Dannede Blodets Bataljon i 2010. Oprettede i 2012 en ny jihadistgruppe, der kendes under flere navne - "Underskrevet med Blod-bataljonen", "De Maskerede Mænds Brigade" og "Khaled Abu al-Abbas Brigade".

Kilder: BBC, Reuters, NTB

/ritzau/

 

Dagens Gossip