FAKTA: Bliv klogere på det kurdiske folk

Kurderne er en folkegruppe, som lever i Tyrkiet, Irak, Iran, Syrien og Armenien. De bruger selv betegnelsen Kurdistan om de områder, hvor de er i flertal.

Her kan du læse mere om dem:

* Kurderne taler et sprog, der er beslægtet med persisk og er for det meste sunnimuslimer.

* Der bor omkring 14 millioner kurdere i Tyrkiet, 7,9 millioner i Iran, 4,7 til 6,2 millioner i Irak og mindst 2 millioner i Syrien.

* Tanken om en kurdisk stat opstod tidligt i forrige århundrede. Det blev nævnt som en mulighed i fredstraktaten mellem Tyrkiet og sejrsmagterne efter Første Verdenskrig.

* I Tyrkiet greb Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) til våben mod myndighederne i 1984. Siden er over 45.000 mennesker dræbt i konflikten.

* I 2013 indgik PKK en våbenhvile med de tyrkiske myndigheder, og bevægelsen har trukket sig tilbage til baser i Nordirak.

* Kurderne nord i Irak har haft et selvstyreområde siden krigen i 1991. Det kurdiske selvstyreområde blev stadfæstet i grundloven fra 2005.

* Også i Syrien kontrollerer en kurdisk milits et område nordøst i landet.

* Kurderne i Nordirak har benyttet de seneste måneders kampe med oprørere fra Islamisk Stat (IS) og irakiske regeringsstyrker til at indtage flere områder, som kurderne og den shiamuslimske regering i Bagdad har været i konflikt om.

* IS udgør en trussel mod den kurdiske region.

* USA, Tyskland og flere andre lande er begyndt at levere våben til kurderne, for at de skal kunne modstå IS, som USA flere gange har bombet for at standse ekstremisternes fremmarch på slagmarken.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip