FAKTA: Børn og studerende er i fokus i Obamas reform

Den amerikanske præsident, Barack Obama, gør alvor af sine ord, når han torsdag aften lokal tid fremlægger sin immigrationsreform, der angiveligt vil sikre op mod fem millioner illegale indvandrere i USA fra at blive udvist.

Det anslås, at der i USA lever 11,3 millioner illegale indvandrere. De fleste kommer fra Mexico og Mellemamerika, og 60 procent af dem bor i seks delstater - Californien, Florida, Illinois, New Jersey, New York og Texas. Halvdelen af dem har boet i USA i 13 år eller mere.

Her er flere detaljer om Obamas omfattende plan.

* Tre års arbejdstilladelse

- En handlingsplan skal beskytte op mod fire millioner illegale indvandrere mod at blive udvist ved at give dem mulighed for at søge arbejdstilladelse, der skal gælde i tre år.

- De, der lever op til kravene, skal have boet i USA i mere end fem år og være forælder til en amerikansk statsborger eller en person med permanent opholdstilladelse født 20. november eller tidligere.

- Ansøgere skal kunne fremvise en ren straffeattest, bestå baggrundstjek og betale skat. De skal yderligere betale 465 dollar for processen.

- Homeland Security Department, der har det overordnede ansvar for sikkerheden i USA, vil begynde at tage imod ansøgninger fra foråret 2015.

* Udvidet mulighed for unge indvandrere

- Obama vil brede sin indsats for børn ud. Programmet Daca blev indført i 2012 med fokus på børn, og det er det, der efter planen skal udvides. Det kan betyde, at 270.000 børn og unge bliver lovlige indvandrere oven i de allerede 600.000 personer i programmet.

- Børn, der er kommet til landet før 1. januar 2010, får muligheden for at blive lovligt registreret. Dacas oprindelige dato var sat til 15. juni 2007.

- I programmet er aldersgrænsen for ansøgere 31 år, men den bliver fjernet og ingen ny bliver indført.

- Som før skal ansøgere være kommet til USA, inden at de var fyldt 16 år.

- Ansøgere skal gå i skole, have en gymnasial uddannelse eller gjort "ærefuld" tjeneste i militæret. Derudover skal de have en ren straffeattest.

- Arbejdstilladelsen for dem vil blive forlænget fra to til tre år.

* Udvisning

- Myndighederne vil flytte fokus på udvisningsområdet fra at være bredt til at blive "meget skarpt defineret".

- Fokus skal således ligge på at få udvist illegale indvandrere, der er blevet dømt for alvorlige forbrydelser, og mennesker som for nylig har krydset grænsen ulovligt.

- Yderligere ressourcer vil blive tilført grænsekontrollen samt støtten til hurtig tilbagesending af mennesker, der krydser grænsen. Derudover bliver der bidraget til en mere strømlinet retsproces for indvandrere for at rydde op i verserende sager, der har hobet sig op.

* Lovlig indvandring

- Regeringen er parat til at gøre det lettere for kvalificeret arbejdskraft samt videnskabs- og teknologistuderende at få visum. Dette skridt alene kan påvirke omkring 500.000 mennesker.

- Udenlandske kandidater i videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik på amerikanske universiteter vil få lov til at arbejde længere tid i USA efter at have opnået titlen uden at skulle have udstedt et nyt visum.

Kilde: AFP

/ritzau/

 

Dagens Gossip