FAKTA: Centrale passager i Natos aftale med Rusland

Partnerskabet mellem Nato og Rusland bygger på et dokument fra 1997, som udstikker rammerne for samarbejdet.

Dokumentet, som på engelsk hedder "Nato-Russia Founding Act", er blevet aktuelt igen, efter at Rusland har sendt soldater og militært udstyr ind i Ukraine for at støtte prorussiske separatisters kamp mod hæren og regeringen i Kijev.

Her er centrale passager i dokumentet, der blev underskrevet i Paris af Nato-ledere og den daværende russiske præsident, Boris Jeltsin:

* Det understreges, at i det nuværende og forventede sikkerhedsmiljø skal alliancen løse sin forsvarsopgave gennem samarbejde og omplacering af styrker i stedet for gennem "yderligere permanent udstationering af substantielle mængder af kamptropper."

* Medlemmerne af Nato gentager, at "de har ingen intention, ingen plan og ingen grund" til at have atomvåben på de nye medlemmers territorium. Desuden har de ikke nogen grund til at ændre Natos atompolitik - og de forudser intet sådant behov i fremtiden.

* Aftalen "bygger på en varig og inkluderende fred i det euroatlantiske område samt på principperne for demokrati og fælles sikkerhed."

* Parterne forpligter hinanden på grundlæggende holdninger og principper for samarbejdet: menneskerettigheder, civilrettigheder og udvikling af fri markedsøkonomi.

* Nato og Rusland skal holde sig fra at anvende magt over for hinanden, såvel som imod enhver anden stat, dens suverænitet, territoriale integritet eller politiske selvstændighed.

* De forpligter sig på at undgå konflikter og at løse uoverensstemmelser ad fredelig vej.

/ritzau/

 

Dagens Gossip