FAKTA: Dalai Lama og tidligere besøg i Danmark

Støttekomiteen for Tibet kritiserer, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ikke vil mødes med Dalai Lama, når den åndelige leder besøger Danmark i det nye år.

Læs her om tibetanernes leder i eksil og hans tidligere besøg:

* Dalai Lama, de tibetanske buddhisters landflygtige åndelige leder, besøger Danmark den 11. og 12. februar 2015. Han har været i Danmark i alt otte gange, første gang i 1973 og senest i 2011.

* Dalai Lama har boet i Indien siden 1959, da han flygtede efter et fejlslagent tibetansk oprør mod den kinesiske besættelse af Tibet.

* Amnesty International og andre organisationer udsender jævnligt kritiske rapporter om alvorlige krænkelser af menneskerettighederne i Tibet.

* I 1989 modtog Dalai Lama Nobels fredspris for sin mangeårige ikke-voldskamp mod den kinesiske undertrykkelse af det tibetanske folk.

* Den tibetanske buddhistleder har tidligere mødtes med statsministrene Poul Nyrup Rasmussen (i 2000), Anders Fogh-Rasmussen (i 2003) og Lars Løkke Rasmussen (i 2009).

* USA's præsident, Barack Obama, trodsede Kina og mødtes med Dalai Lama i februar 2014. Den britiske premierminister, David Cameron, modtog ham i 2012.

* Sydafrikas regering, som er nær allieret med Kina, nægtede i september 2014 at udstede visum til Dalai Lama, så han kunne deltage i et møde i Cape Town for nobelpristagere.

* Dalai Lama er den 14. i rækken af ledere for den førende retning inden for tibetansk buddhisme. Han har selv antydet, at han måske bliver den sidste.

* Dalai Lama er inviteret til Danmark af blandt andre den humanitære organisation Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur.

/ritzau/

 

Dagens Gossip